latinica  ћирилица
05/05/2016 |  08:18 ⇒ 08:19 | Autor: SRNA

Novi Grad: Podjela repromaterijala za proizvodnju kornišona

U Novom Gradu u toku je podjela repromaterijala za 70 poljoprivrednih proizvođača koji će za njemačku firmu "Kine" proizvoditi krastavce kornišone.
Kornišoni - Foto: RTRS
KornišoniFoto: RTRS

Miloš Đurašinović, stručni saradnik ove firme za područje novogradske opštine rekao je Srni da je podijeljeno mineralno đubrivo, mreža i folije, da bi proizvođači mogli da pripreme parcele i postave naslone prije početka sadnje.

"Narednih dana biće podijeljeni sistemi za navodnjavanje, a na kraju će proizvođači dobiti i rasad krastavaca, što će zavisti od vremenskih prilika", rekao je on.

Đurašinović je rekao da će njemačka firma ove godine, zbog velikog broja proizvođača u ovoj opštini, instalirati klasirku koja će olakšati rad kooperantima jer su dosta vremena izdvajali za klasiranje plodova.

Osim toga, ove godine na području novogradske opštine postavljena su i dva ogledna zasada.

"U Cerovici i Donjim Rakanima postavljen je ogledni zasad hrena, u ovim mjestima biće zasađena i paprika feferon", kaže Đurašinović.

On je pojasnio da je planirano, zavisno od rezultata ogleda, da naredne godine bude pokrenuta proizvodnja i ovih kultura za njemačku firmu.

Firma "Kine" prošle godine je organizovala kooperativnu proizvodnju krastavca u više opština u BiH.

Proizvođačima obezbjeđuje repromaterijal, koji otplaćuju kroz isporučene krastavce.

U Novom Gradu ove godine biće zasađeno oko šest hektara krastvaca kornišona.

Prošle godine u Novom Gradu je bilo 19 kooperanata, a ove godine zbog povećanja broja proizvođača njemačka firma je angažovala diplomiranog inženjera poljoprivrede za područje ove opštine.