latinica  ћирилица
05/05/2016 |  08:24 | Autor: B92

Oreškovićev "šamar" Kolindi: Lozančić će ga savjetovati?

Bivši šef hrvatske tajne službe Dragan Lozančić mogao bi karijeru da nastavi u Banskim dvorima, kao savjetnik premijera Tihomira Oreškovića.

Za Lozančića je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila da je bio "lični obavještajac" bivšeg premijera Zorana Milanovića.

Mediji spekulišu da je premijer Orešković, koji se pohvalno izrazio na račun Lozančića, čiju smjenu je tražila predsjednica Kitarović, ponudio bivšem šefu tajne sužbe da bude njegov savjetnik.

Ako tako bude, navode hrvatski mediji, to će biti svojevrstan Oreškovićev šamar hrvatskoj predsjednici, piše portal index.hr

Lozančić je prošle nedjelje podnio ostavku na mjesto direktora SOA, čime je otvoren put za imenovanje njegovog nasljednika Daniela Markića, oko kojeg su se premijer i predsjednica usaglasili prije mjesec dana.

Odbor za unutrašnju politiku i nacionalnu bezbjednost dao je neobavezujuće pozitivno mišljenje o Markiću, a protiv su bili članovi odbora iz redova HDZ-a i HSLS-a.

O Lozančiću je Orešković progovorio za Media servis. Kazao je da se Lozančić nije ogriješio o zakon.

"Predsjednica je izgubila povjerenje u Lozančića i to je njen stav. Tražio sam vremena da donesemo pravu odluku i mislim da smo je na kraju i riješili na fer način", rekao je Orešković, prenio je t-portal.hr.

Na opasku da Lozančić nije samo izgubio povjerenje već da je u zahtjevu za razrješenjem predsjednica istakla da se on ogriješio o Zakon o bezbjednosno-obavještajnom sistemu, poručio je: "Nisam vidio nikakve podatke i rezultate koji su to potvrdili. Tako da smo ovu odluku zajedno donijeli i idemo dalje".

Kitarović je, međutim, gostujući na HRT-u za Lozančića rekla da je bio lični obavještajac bivšeg premijera i lidera opozicionog SDP-a Zorana Milanovića.