latinica  ћирилица
05/05/2016 |  09:18 | Autor: sputniknews.com

Američki vojnik tuži Obamu

Američki vojnik Natan Majkl Smit podnio je tužbu protiv predsjednika SAD Baraka Obame za nezakonitost kampanje protiv terorističke organizacije ID-a, piše list Njujork Tajms.

“Molim sud da kaže predsjedniku da on, prema rezoluciji o vojnim nadležnostima, treba da dobije odgovarajuću vlast od Kongresa kako bi vodio rat protiv ID-a u Iraku i Siriji“, navodi se u tekstu obraćanja vojnika.

Vojnik Natan Smit koji je služio u Kuvajtu izjavio je podržava borbu protiv ID-a i da smatra militante “vojskom kasapa". Međutim, vojnik smatra da vojnu misiju u Iraku nije odobrio Kongresa.

Ranije je Obama izjavio da se kampanja protiv ID-a vodi u skladu sa dokumentom Kongresa za borbu protiv Al Kaide koji je usvojen nakon terorističkog napada 11. septembra 2001. godine. Kritičari tvrde da sadašnja operacija izlazi iz okvira ovog dokumenta.

Kako navodi list, administracija predsjednika ranije je tražila od kongresa da odobri upotrebu vojne sile protiv ID-a, ali zakonodavci nisu usvojili ovaj zahtjev. Međutim, oni su odobrili izdvajanje sredstava za borbu protiv militanata.