latinica  ћирилица
05/05/2016 |  11:47 | Autor: TANЈUG

Јoš bez zvaničnih informacija u požaru u srpskoj crkvi u Njujorku

Pet dana od velikog požara u crkvi Sveti Sava u Njujorku, koji je do temelja uništio to zdanje na dan pravoslavnog Uskrsa, nema zvaničnih informacija o uzroku vatrene stihije, istraga, u kojoj ne učestvuje Federalni istražni biro (FBI), je u toku.
Požar na crkci Svetog Save u Njujorku - Foto: AP
Požar na crkci Svetog Save u NjujorkuFoto: AP

Patrijarh srpski Irinej rekao je juče beogradskim medijima da je najmanje moguće da se taj saborni hram na Menhetnu zapalio od svijeće, te dodao da će, čim bude završen izvještaj o uzrocima požara, krenuti obnova hrama.

Vladika Mitrofan Kodić je za portal Pink.rs rekao da požar u crkvi Sveti Sava nije teroristički čin jer, kako objašnjava, da je ovo djelo terorista, onda bi oni to uradili za vrijeme službe kada je crkva bila puna ljudi.

Ovaj istočnonjemački vladika kaže i da ne vjeruje da je neko namjerno podmetnuo požar, te dodaje da ne želi da opterećuje savjest takvim mislima.

"Eksperti koji istražuju ovaj slučaj na osnovu dokaza otkriće koji je pravi uzrok požara", naveo je vladika Mitrofan vjerujući da su pravi uzrok požara svijeće i ljudski nemar.

Vladika je, takođe, dodao da je siguran da ovo nije nikakav teroristički čin.

"Da je ovo djelo terorista, onda bi oni to uradili za vrijeme službe kada je crkva bila puna ljudi. Јa sam tog dana držao službu koja je protekla u najboljem redu. Sve se desilo kada se služba bila gotova, i vjernici su otišli. Zašto bi neko palio praznu crkvu?!, zapitao je on i dodao da je ipak najbolje da se sačeka izvještaj policije.

Vladika kaže da su svi još u šoku.

"Moraćemo ubrzo da nađemo mjesto na kom ćemo da se okupljamo, vidjećemo gdje, ali u svakom slučaju moramo brzo da se snađemo. Vjernici se nadaju da će uskoro dobiti novu crkvu", rekao je on i dodao da su Srbi u velikoj žalosti jer su “izgubili najveću svetinju“.

Istraga, prema njegovim riječima, još nije završena, ali istražitelji su fokusirani na svijeće kao jedini uzrok požara. Njujorški vatrogasci takođe vjeruju da su svijeće izazvale požar, dodao je.

Inače, crkva Svetetog Save je poznata i kao Kapela Trojstva, sagrađena je pred kraj 19. vijeka po nacrtu arhitekte Ričarda Updžina i građena je u gotskom stilu. Nekada je pripadala protestantskoj crkvi, ali ju je vladika Nikolaj Velimirović pomoću vjernika otkupio za potrebe srpske zajednice.

Prema izvještaju RTS-a iz Njujorka FBI nije pokrenuo istragu o požaru u pravoslavnoj crkvi na Menhetnu.

Јedinu istragu o ovoj nesreći, dodaje se, vode tamošnji vatrogasci.

"Njujorški vatrogasci vode istragu. U ovom trenutku nema istrage FBI", rekla je za internet portal Radio-televizije Srbije portparolka njujorškog ogranka FBI Keli Langmajster.

Njujorški vatrogasci potvrdili su juče da je istraga o požaru u crkvi Svetog Save u toku, kao i da su istražitlji fokusirani na svijeće kao mogući uzrok požara.

Vatrogasci su, istovremeno, naveli da ne sumnjaju da je požar podmetnut, napominjući da su požar vjerovatno prouzrokovale neugašene svijeće.

Saborna crkva Svetog Save u Njujorku izgorjela je u nedjelju u požaru koji ju je zahvatio samo nekoliko sati nakon što su vjernici u njoj prisustvovali uskršnjoj liturgiji.

I Glas Amerike je javio da je istraga o ovom požaru još u toku, a parohijan Miroslav Vajić kaže da je materijalna šteta ogromna.

Od nedjelje uveče, parohijani srpske pravoslavne Saborne crkve Svetog Save u Njujorku, ne mogu da se smire zbog nesreće, koja ih je zadesila.

"Zidovi se sastoje iz tri sloja, to je njihova stara gradnja. Sve je to izgorjelo i ti zidovi i te ruševine sa unutrašnje strane, sve je izgorjelo. Ne postoji ništa ni oltar, niti bilo šta što bi davalo znake da je nešto sačuvano. Јa sam danas baš pogledao cijelu crkvu unutra i interesovalo me je, jer sam u toj crkvi proveo mnogo lijepih trenutaka. Ta slika je grozna", rekao je Vajić i dodao da se sve pretvorilo u "pepeo u kamenu".