latinica  ћирилица
05/05/2016 |  13:55 | Autor: SRNA

Revizija: Službena vozila se ne upotrebljavaju na ekonomičan način

Rezultati revizije učinaka pokazali su da se službena vozila Vlade Republike Srpske i njenih institucija ne upotrebljavaju na ekonomičan i efikasan način, te da postoji značajan prostor za smanjenje troškova njihove upotrebe, odnosno za njihovo efikasnije korišćenje.
Vlada RS - Foto: RTRS
Vlada RSFoto: RTRS

U izvještaju o izvršenoj reviziji učinaka "Ekonomičnost i efikasnost upotrebe službenih vozila Vlade Republike Srpske" koju je uradila Glavna služba za reviziju javnog sektora Srpske navodi se da upotreba službenih vozila nije regulisana na jedinstven način u institucijama Vlade, i u javnom sektoru uopšte.

Revizija navodi da postojeći normativni okvir kojim je regulisana ova oblast ne sadrži sve neophodne pretpostavke, a sistem nadzora nad upotrebom službenih vozila karakterišu nedostaci koji onemogućavaju njihovu efikasnu i ekonomičnu upotrebu.

Revizijom je utvrđeno da su prosječni troškovi po pređenom kilometru u posmatranom periodu znatno varirali između institucija i bili su od 0,33 do 0,63 KM po kilometru, a da je upotrebu službenih vozila karakterisao visok udio pređenih kilometara u neslužbene svrhe, uz izražene varijacije po institucijama.

Nakon sprovedene revizije opšti je zaključak da institucije Vlade povjerene poslove iz svoje nadležnosti mogu da obavljaju sa manjim brojem službenih vozila, uz manje pređenih kilometara i niže ukupne troškove, ali samo ukoliko dođe do odgovarajućih promjena u sistemu upravljanja voznim parkom, uključujući i sistem nadzora nad upotrebom službenih vozila.

Prema procjeni revizije, moguće uštede kreću se oko četvrtine od postojećih troškova.

Revizijom je obuhvaćen period od 2012. do 2015. godine, a analizirani su opšti uslovi i okolnosti, normativne, organizacione i funkcionalne, kao i pretpostavke za ekonomičnu i efikasnu upotrebu službenih vozila.