latinica  ћирилица
05/05/2016 |  16:44 ⇒ 16:47 | Autor: RTRS

Erdoganova čistka, Davutoglu objavio odlazak sa mesta premijera

Turski premijer Ahmet Davutoglu potvrdio je da odlazi sa mjesta predsjednika vlade. Mediji navode da je predsjednik Redžep Erdogan optuživao Davutoglua da je previše orjentisan prema Zapadu i da ne podržava predsjednički sistem. Ističe se i da se Davutoglu protivio zatvaranju akademika i novinara prije suđenja i zalagao za mirovni proces sa Kurdima, piše Hurriyet Daily News.
Sastanak Redžepa Tajipa Erdogana i Ahmeta Davutoglua - Foto: RTS
Sastanak Redžepa Tajipa Erdogana i Ahmeta DavutogluaFoto: RTS

Davutoglu je rekao da se na predstojećem kongresu neće kandidovati za predsednika vladajuće Partije pravde i razvoja , što automatski po statutu stranke znači da ne može biti ni premijer, jer su te dve funkcije povezane.

"Odlučio sam da bi radi jedinstva stranke promjena premijera bila prikladnija. Neću se kandidovati (za predsjednika stanke) na kongresu 22. maja", naveo je Davutoglu u izjavi za medije u sjedištu partije.

Davutoglu čiji su se stavovi udaljili od stavova predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, najavio je odlazak poslije sastanka rukovodstva vladajuće AKP, koja je dominirala turskom političkom scenom od 2002. godine.

Njegova odluka, kojom se otvara put Erdoganu da učvrsti svoju vlast, ne stupa odmah na snagu. Partija će održati vanredni kongres 22. maja kada će izabrati novog vođu stranke koji će biti i premijer.

AFP ističe da Davutoglu ni riječ kritike nije uputio na račun predsjednika Erdogana.

"Niko nije čuo niti će čuti od mene nijednu reč protiv našeg predsjednika", rekao je Davutoglu novinarima.

Tamošnji mediji pišu da se premijer Davutoglu poslednjih mjeseci sukobljavao sa Erdoganom, naročito po pitanju planiranih promena Ustava koje bi dovele do jačanja predsedničke funkcije.

Pozivajući se na nezvanične informacije, ističe se i da je Erdogan optuživao Davutoglua da je previše orijentisan prema Zapadu, a njegova lojalnost predsjedniku dovedena je u pitanje nakon nekoliko inicijativa koje je preduzeo na svoju ruku.

Kap koja je prelila čašu navodno je bila nedavna pozivnica koju je američki predsjednik Barak Obama uputio Davutogluu za susret u Vašington.

Davutoglu se protivio zatvaranju akademika i novinara pre suđenja, i zalagao se za mirovni proces s Kurdima, kojem se Erdogan izrazito protivio. Turski je premijer takođe bio i ključan u sporazumu s EU o zaustavljanju plime izbjeglica.

Davutoglu je juče poručio da će radije "pregaziti svoj ego" nego ugroziti interes svoje vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP), iz koje dolazi i predsednik Erdogan.

Prvi znak da bi moglo doći do promjene na čelu turske vlade pojavio se na anonimnom blogu Pelican Brief, za koji se vjeruje da je djelo osoba bliskih Erdoganu. U blogu se Davutoglu optužuje da nedovoljno podržava predsjednički sistem, koji Erdogan priželjkuje.

Analitičari vjeruju da će Davutoglua zamijeniti osoba stopostotno lojalna Erdoganu.

Dnevnik DŽumhurijet navodi da su kandidati za Davutogluovog nasljednika aktuelni ministri saobraćaja i energetike, Binali Јildrim i Berat Albajrak, inače, Erdoganov zet.

Davutoglu je funkcije premijera i predsjednika stranke preuzeo u 2014, kad je Erdogan izabran za predsednika.