latinica  ћирилица
05/05/2016 |  17:38 ⇒ 20:54 | Autor: RTRS

Pregovarački tim BiH ignoriše stavove Srpske o uvozno-izvoznim kvotama (VIDEO)

Pregovori oko uvoznih i izvoznih kvota sa Evropskom unijom zakomplikovali su se, ali ne između dvije pregovaračke strane, nego u timu BiH.
Granični prelaz - Foto: ilustracija
Granični prelazFoto: ilustracija

Dok predstavnici Republike Srpske nastoje da zaštite domaću proizvodnju, sa nivoa BiH osporavaju njihovo pravo glasa.

U pregovaračkom timu BiH za adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom zaoštrilo se u odnosima predstavnika Vlade Srpske i Savjeta ministara BiH. Srpski predstavnici traže da pregovarački tim poštuje zaključke Vlade i prestane da pregovara o uvozu proizvoda koji nisu dio SSP-a. Sa nivoa BiH stiže odgovor: to je nadležnost BiH, a ne entiteta - prilagodite se okvirima koje je postavio Savjet ministara.

Vlada Republike Srpske je, tvrdi šef pregovaračkog tima, Hamdo Tinjak, trebalo da sjedne sa Savjetom ministara i dogovori svoju poziciju u timu. Zbog čega se ne poštuju stavovi Srpske, koje u timu zastupaju upravo predstavnici Vlade, Tinjak nije znao da objasni.

Od adaptacije SSP-a, siguran je Tinjak, zavisi evropski put BiH. Da li bi na taj put trebalo ići bez obzira na stavove Republike Srpske, nije pojasnio.

Srpski predstavnici u pregovaračkom timu su sigurni da je BiH, sa takvim stavovima, na dobrom putu da ošteti domaće proizvođače.

Iz Resornog ministarstva poručuju da će problem nekontrolisanog i prekomjernog uvoza eskalirati ukoliko se prihvati zahtjev EU za dodatnu liberalizaciju tržišta poljoprivrednih proizvoda.