latinica  ћирилица
05/05/2016 |  17:56 ⇒ 20:47 | Autor: RTRS

Incko u SB: Niz optužbi na račun Srpske i predsjednika Dodika (VIDEO)

Republika Srpska predstavljena je kao glavna kočnica u napretku BiH i u ovogodišnjem izvještaju Visokog predstavnika Valentina Incka pred Savjetom bezbjednosti UN. Srpska se osuđuje zbog neprihvatanja da je Radovan Karadžić zločinac, zbog nazivanja studentskog doma po njemu ali i o najavama o održavanju referenduma.
Valentin Incko u Savjetu bezbjednosti - Foto: Screenshot
Valentin Incko u Savjetu bezbjednostiFoto: Screenshot

Ruska Federacija nazvala je Inckov izvještaj neobjektivnim smatrajući da je terorizam glavna prijetnja BiH, koja se gura pod tepih. Poručili su Incku i da prestane da gura BiH u Nato, te da se pozabavi svojom ulogom i podstakne BiH lidere na unutrašnji dijalog. 

Podnošenje aplikacije za članstvo u Uniji, novi zakoni o radu, presude Karadžiću i Šešelju te stopiranje referenduma o pravosuđu BiH, Incko je okarakterisao kao pozitivna dešavanja u novom izvještaju. Istovremeno, paralelna dešavanja, dodaje, bacila su sjenu na monitorisani period. Trn u oku bile su mu secesionističke najave iz Srpske, reakcije na presudu Karažiću, te imenovanje studentskog doma po prvom predsjedniku Srpske, što je po njemu isto, kaže, kao da se dom u Austriji nazove po Hajnrihu Himleru.

Nezamisliva je Incku bila i prijetnja iz Srpske o prestanku saradnje sa SIPOM, a istakao je i nespremnost BiH da se bori protiv terorizma. Predsjednik Republike Srpske naveo je da su Inckovi izvještaji puni spekulacija i netačnih ocjena i kao takvi dio tradicije koju on promoviše, konstatujući da se Incko informiše iz pojedinih Sarajevskih medija.

Američki predstavnik je kaže Incko, užasnut činjenicom da studentski dom na Palama nosi ime Radovana Karadžića, te su zajedno sa Ukrajinom inisistirale da Republika Srpska riješi pitanje vojne imovine po ugledu na Federaciju kako bi BiH mogla što prije u NATO. Predstavnici Rusije, nazvali su Inckov izvještaj daleko do objektivnog, navodeći da Incko negativnim smatra sve ono što nije u skladu sa njegovim stavovima, a ne stavovima naroda u BiH.

Incko je na kraju naveo i pet uslova za zatvaranje OHR. Objavljivanje rezultata popisa, provođenje svih odluka Ustavnog suda BiH, ispunjavanje fiskalnih uslova koje traži MMF, nastavljanje integracija te stavljanje potreba građana ispred potreba politike. Incko je zaključio da BiH može u Evropsku Uniju samo kao cjelina.