latinica  ћирилица
06/05/2016 |  08:41 ⇒ 14:30 | Autor: TANЈUG

Đurić: Neprihvatljivo prekrajanje dogovorenog

Za Srbiju je krajnje neprihvatljivo jednostrano mijenjanje sporazuma Beograda i Prištine, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić komentarišući izjavu visoke predstavnice EU Federike Mogerini o Zajednici srpskih opština.
Marko Đurić - Foto: B92
Marko ĐurićFoto: B92

"Niko neće prekrajati ono šmo smo dogovorili 25. avgusta", rekao je Đurić za TV Pink.

Mogerini je prethodno u Prištini rekla da Zajednica srpskih opština neće biti paralelna struktura vlasti i da "ne dovodi u pitanje teritorijalni integritet Kosova".

"Veoma poštujemo Vašu ulogu, ali nećemo prihvatiti da Vi ili neko drugi prekraja ono što je nedvosmisleno dogovoreno u Briselu", rekao je Đurić dodajući da se to posebno odnosi na dogovore postignute 25. avgusta prošle godine, po kojima je predviđeno da Statut ZSO bude formiran za četiri mjeseca.

Đurić je dodao da je to poruka i međunarodnoj zajednici i Mogerinijevoj koja je posrednik u dijalogu Beograda i Prištine.

"Srbija ne odustaje od formiranja ZSO na način na koji je to dogovoreno. Nećemo dozvoliti da se prekraja ono što je mukotrpnim dijalogom dogovoreno", kazao je Đurić i dodao da Beograd ne interesuje šta je pokrajinski sud u Prištini odlučio kada je na prijedlog opozicije ocjenjivao odluku o formiranju ZSO.