latinica  ћирилица
06/05/2016 |  08:47 | Autor: RTS

Јoksimović: Zagreb koristi svoj ucjenjivački kapacitet

Predsjednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Јoksimović rekla je za RTS da iako se Zagreb formalno pravno obavezao da neće usporavati put čitavog regiona ka članstvu u EU evidentno je da će na tom putu koristiti svoj ucjenjivački kapacitet punopravog člana EU u pokušaju da oteža kandidatima da se nesmetano kreću ka evropskim integrcijama. U ovom trenutku možemno biti uvjereni da Brisel ne podržava ovakvu vrstu politike Hrvatske, smatra Јoksimovićeva.
Beograd - Foto: ilustracija
BeogradFoto: ilustracija

Nakon što Hrvatska ponovo nije dala saglasnost za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije i EU, ponovo se otvirilo i pitanje u kojoj mjeri će Zagreb i ubuduće usporavati put Srbije ka članstvu u Uniji.

I Zagreb se našao na meti kritika zbog nedavnih događaja u vezi sa obilježavanjem godišnjice zločina u Јasenovcu.  

Gostujući u Dnevniku RTS-a, predsjednica Centra za spoljnu politiku Јadranka Јoskimović rekla je da iako se Zagreb formalno pravno obavezao da neće usporavati put čitavog regiona ka članstvu u EU evidentno je da će na ovom putu koristiti svoj ucjenjivački kapacitet punopravog člana EU u pokušaju da oteža kandidatima da se nesmetano kreću ka evropskim integrcijama.

Rekla je da ovo nije jedinstven slučaj. "Moramo imati u vidu da je i Zagreb trpio takvu vrstu pritisaka od Slovenije, Slovenija od Italije", podsjeća Јoksimovićeva.

"U ovom trenutku možemo biti uvjereni da Brisel ne podržava ovakvu vrstu politike Hrvatske. I u prethodnim periodima pred EP kada su hrvatski poslanici podnosili amandmane na rezolucije o napretku Srbije, odbijeni su oni amandmani koji su se odnosili na bilateralna pitanja", kaže predsjednica Centra za spoljnu politiku.

Smatra da će stav Brisela i ubuduće biti takav i da će se pronaći solucija i do juna ima vremena da se poglavlja 23 kao i 24 otvore u pregovorima sa Srbijom, imajući u vidu da je to u interesu i same EU.

"Ono što je potpuno jasno je da će se svaka prilika koristiti od strane Hrvatske da se određena bilateralna pitanja pokušavaju riješavati, uprkos interesima Brisela da do takvog razvoja ne dođe", rekla je Јoksimnovićeva.

Osvrćući se na američku politiku prema Balkanu, Јoksimovićeva kaže da SAD u ovom trenutku, kada imaju pogled u region, gledaju na dva otvorena pitanja, a to je pitanje Kosova i pitanje BiH.

"Oni su u oba projekta učestvovali, bez obzira na činjenicu da je fokus njihove spoljne politike u ovom trenutku skoncentrisan na Bliski Istok, na Siriju, Sjevernu Koreju kao i na odnose sa Rusijom", kaže Јoksimovićeva.    

"S druge strane, mnogo su češći kontakti i kooridnacije u vezi sa situacijom u Siriji nego što tako nizak nivo odnosa omogućava, tako da se čini da je pronađen zajednički interes Rusije i SAD da po nekim temama sarađuju kada je u pitanju zajednički interes", kaže Јoksimovićeva.

Јoksimovićeva kaže da SAD u ovom trenutku Srbiju posmatraju kao faktor stabilnosti u regionu i da pozitivan doprinos koji je Beograd dao normalizaciji odnosa sa Prištinom se pozitivno ocjenjuje u američkim krugovima.