latinica  ћирилица
06/05/2016 |  10:32 | Autor: SRNA

"Blokada Srbije na putu ka EU pokazatelj neprijateljstva Zagreba"

Savez Srba iz regiona smatra da je izjava hrvatskog ministra spoljnih poslova Mire Kovača da Hrvatska aktivno pomaže da se pronađe rješenje za napredovanje Srbije prema članstvu u EU priča za malu djecu, a ponovno blokiranje otvaranje poglavlja 23 jasan pokazatelj da Zagreb vodi neprijateljsku politiku prema Beogradu.
Linta - Foto: RTRS
LintaFoto: RTRS

"Hrvatska nastoji po svaku cijenu da primora Srbiju da, prije svega, ukine regionalnu nadležnost za ratne zločine jer na taj način hoće da isključi svaku mogućnost da se sudi pripadnicima hrvatskih oružanih snaga za brojne zločine koje su počinili prema Srbima tokom devedesetih godina", navodi se u saopštenju koje je potpisao predsjednik Saveza Miodrag Linta.

Prema njegovim riječima, Srbija zbog toga nema pravo da odustane od suđenja za ratne zločine.

"Kažnjavanje ratnih zločinaca civilizacijska je tekovina i nije vlasništvo bilo koje države, pa ni Hrvatske", naveo je Linta.

On je istakao da Hrvatska treba da ispuni svoju obavezu koju je preuzela potpisivanjem ugovora o pristupanju EU krajem 2011. godine, a koja se odnosi na procesuiranje ratnih zločina.

"Hrvatska u poslednje četiri godine nije ništa učinila na tom planu. Pored toga, Zagreb treba da počne odlučnu borbu protiv fašizacije zemlje, jer sve više jačaju snage čiji je cilj rehabilitacija zločinačke NDH i umanjivanje ili negiranje zločina genocida koje su ustaše počinile u Drugom svjetskom ratu", zaključio je Linta.