latinica  ћирилица
06/05/2016 |  10:58 | Autor: TANЈUG

"Orešković treba da se vrati u Kanadu"

Predsjednik hrvatske vlade Tihomir Orešković demantovao je da će bivši direktor hrvatske tajne službe Dagan Lozančić biti njegov savjetnik, ali to nije omekšalo pritiske članova "Domoljubne koalicije", okupljene oko najuticajnije HDZ, da aktuelni premijer treba da se vrati u Kanadu, te da o politici nema pojma.

Orešković je za zagrebački Јutarnji list izjavio da Lozančić neće biti njegov savjetnik niti će raditi u vladi, ali smatra da je zavrjedio adekvatnu poziciju.

"Ovih dana vrtilo se po novinama da će biti moj savjetnik, ali to nije tačno. On neće biti moj savjetnik, ali je zavrjedio da mu nađemo adekvatnu poziciju. O njegovoj novoj poziciji pravovremeno ćemo vas obavjestiti", rekao je Orešković.

Premijer je rekao kako u ozbiljnoj državi nije prihvatljivo da šef tajne službe "završi na ulici", te da je Lozančić, bez obzira na pozicije predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, barem zaslužio fer razrješenje i neku novu poziciju.

"Za mene je cijela priča oko SOA-e gotova. Novi vrlo kvaliteteni direktor počeće da radi ovih dana i Hrvatska je u sigurnim rukama", naveo je Orešković.

Međutim, predsjednik HSS Krešo Beljak smatra da Orešković nema legitimitet i da bi na premijerskoj poziciji trebalo da budu Tomislav Karamarko, Zoran Milanović ili Božo Petrov.

"Oni imaju legitimitet, drugi niko nema. Za njega niko nije glasao, niko od birača nije čuo za njega i on nema šta da radi na premijerskoj funkciji. Vidimo da ide ka nekim pogrešnim mjerama. Vrijeme mu je da se što prije vrati u Kanadu, i bude rodoljub iz Kanade", rekao je Beljak.

On kaže da još nije razgovarao sa Karamarkom, ali da bi do sastanka trebalo da dođe.

"Mi u HSS-u nikad nismo donijeli odluku da podržavamo Most i Oreškovića. Na stranačkim tijelima toga nije bilo. Da sam ja onda bio predsjednik stranke, pozvao bih najpre Oreškovića da predstavi svoj program stranci koja ga podržava. Do sada nije bilo nikakve komunikacije i zato ja kažem da on nije loš čovjek, ali očito nema pojma o politici", rekao je Beljak koji očekuje da vladajuća koalicija konačno počne da radi jer, kako kaže, građani nisu birali ljude da budu u Saboru da ne rade ništa i da maltretiraju javnost svojim aferama.

Ako se ovako nastavi, smatra da će izbori brzo doći, bili redovni ili vanredni.

Beljak tvrdi da bi odbio da mu sutra ponude da bude potpredsjednik vlade.

"Kome da budem? Gospodinu Oreškoviću? Pa on bi meni mogao biti potpredsjednik. Mi imamo dobrih ideja, ali nas ništa ne pitaju. Nadam se da će se to promijeniti, inače nećemo više podržavati ovu vladu", rekao je Beljak.