latinica  ћирилица
06/05/2016 |  11:58 | Autor: SRNA

Makedonija: VMRO-DPMNE jedini do sada podnio listu DIK-u

Vladajući VMRO-DPMNE jedina je stranka u Makedoniji do sada podnijela listu za članove u biračkim odborima za prijevremene parlamentarne izbore zakazane za 5. juni, kažu u Državnoj izbornoj komisiji.

Iz DIK-a navode da je u ponoć istekao zakonski rok za dostavljanje lista, ali, napominju, da opštinske izborne komisije mogu da i tokom dana dostavljaju liste.

Opozicioni SDSM najavio je ranije da će bojkotovati izbore jer nisu ispunjeni uslovi za održavanje fer izbora.

Opozicija smatra da nije pročišćen birački spisak niti izvršena reforma u medijskom sektoru, kao preduslovi za održavanje izbore. To je definisano dogovorom o izlasku iz političke krize koji su polovinom prošle godine potpisali lideri četiri vodeće stranke.

Demokratska unija za integraciju /DUI/, najveća politička formacija makedonskih Albanaca i koalicioni partner vladajućeg VMRO-DPMNE, nije dostavila spisak članova u biračkim odborima, a krajem mjeseca delegirala je članove za biračke odbore u makedonskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Demokratska partija Albanaca /DPA/ nije se javno izjašnjavala da li će učestvovati na prijevremenim parlamentarnim izborima.

Prema Izbornom zakonu, biračke odbore čini pet članova. Dvojica se biraju iz redova partija na vlasti i opozicije, a drugi iz javnog sektora.

Ukoliko do 11. maja neka od partija ne dostavi listu kandidata za poslanike, to znači da te političke partije nemaju namjeru da učestvuju na izborima.

Preijvremeni izbori u Makedoniji jednom su već odloženi.