latinica  ћирилица
06/05/2016 |  12:43 | Autor: SRNA

Bratunac: Proslavljena slava i završeni "Đurđevdanski dani"

Opština Bratunac danas proslavlja krsnu slavu Svetog velikomučenika Georgija - Đurđevdan.
Đurđevdan u Bratuncu - Foto: SRNA
Đurđevdan u BratuncuFoto: SRNA

Tim povodom je u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice služena Sveta liturgija i obavljeno lomljenje slavskom kolača.

Slavskim obredom završena je šestodnevna kulturno-sportsko-duhovna manifestacija "Đurđevdanski dani" koja se već 15 godina održava povodom opštinske slave.

Ovom prilikom načelnik opštine Nedeljko Mlađenović istakao je izgradnju mosta preko Drine između Ljubovije i Bratunca za koji su, kako je naveo, obavljene sve pripreme i iduće sedmice počeće izgradnja pristupnih puteva i mosta i sa bratunačke strane odnosno iz pravca Republike Srpske.

Mlađenović je naveo da izgradnja mosta donosi višestruku korist jer će osim poboljšanja prevoza i uspostave teretnog carinskog terminala doći do povećanog interesovanja investitora za ulaganje na području ove opštine.

"Investitor iz Češke već je pokrenuo rad fabrike za proizvodnju peleta, a zainteresovan je i za izgradnju energane, otvaranje kamenoloma. Pojavljuju se i drugi investitori koji iskazuju volju i spremnost za ulaganja u prerađivačke kapacitete u našoj opštini", naveo je Mlađenović.

On je ukazao da ova lokalna zajednica uz podršku Vlade Republike Srpske i u saradnji sa nekoliko međunarodnih organizacija i drugim partnerima realizuje projekte ukupne vrijednosti oko 30 miliona KM.

"Bez obzira na ekonomsku krizu privode se kraju radovi na rekonstrukciji i proširenju gradskog vodovoda, što je projekat vrijedan 5,2 miliona KM. Završena je prva faza regulacije korita Križevice u vrijednosti od 1,8 miliona KM i ove godine nastavlja se druga faza regulacije", pojasnio je Mlađenović.

On je naveo da je u toku izgradnja nove zgrade Doma zdravlja čija predračunska vrijednost prelazi dva miliona KM, te dodao da se realizuju projekti koji se zagovaraju i na koje se čekalo od 30 do 50 godina.

Mlađenović je dodao da se realizuje još nekoliko značajnih projekata manje vrijednosti, kao što su navodnjavanje plantaža voća i rekonstrukcija puteva.

Prema njegovim riječima, posebnu pažnju i značajna sredstva opština usmjerava za podsticaj i razvoj poljoprivrede, posebno jagodičastog voća, što je prioritet opštine u strategiji njenog razvoja.