latinica  ћирилица
06/05/2016 |  13:01 ⇒ 13:04 | Autor: SRNA

Salkić-Gavranović: Otvaranje Ferhadije - pozitivan preokret

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić rekao je da očekuje da svečano otvaranje Ferhat-pašine džamije u Banjaluci donese značajan pozitivan preokret u izgradnji povjerenja, povratku Bošnjaka u ovaj grad i brzom razvoju turizma na ovoj regiji.
Ferhadija - Foto: RTRS
FerhadijaFoto: RTRS

Salkić i gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović su na sastanku uoči sutrašnjeg svečanog otvaranja Ferhat-pašine džamije u Banjaluci konstatovali da je Grad Banjaluka preduzeo niz aktivnosti da bi ova ceremonija prošla u najboljem redu, saopšteno je iz kabineta potpredsjednika Srpske.

U saopštenju se napominje da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa bezbjednosnim agencijama iz BiH provelo sve pripreme za osiguranje dolaska visokih zvanica, ali i mnogobrojnih vjernika.

"Moram istaći posebno razumijevanje građana Banjaluke, iskazano ovih dana. U skladu sa posebnim režimom bezbjednosti, uži dio grada biće blokiran, brojne trgovine i ugostiteljski objekti zatvoreni. Sve je ovih dana podređeno Ferhadiji", naglasio je Salkić.

Gavranović je naglasio da sve prolazi u skladu sa očekivanjima, da je Banjaluka spremna da dočeka goste, te da će sutrašnji skup proteći u najboljem redu.

On je informisao Salkića da su pripreme u potpunosti sprovedene, te da gradski štab zadužen za sprovođenje aktivnosti na organizaciji otvaranja Ferhadije djeluje sinhronizovano sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske i Organizacionim odborom, te Banjalučkim muftijstvom koje je nosilac aktivnosti.

"U naselju Mejdan biće stacionirane sanitetske ekipe, oko objekta džamije osigurani pristupni putevi, oslobođeni parkinzi, te instalirani punktovi sa vodom za piće i toaletima. Uveden je prilagođen režim saobraćaja u dijelu grada koji gravitira Ferhadiji", rekao je Gavranović.

Salkić je zahvalio Gavranoviću i banjalučkoj Gradskoj upravi za svesrdnu pomoć i preuzimanje značajnog dijela obaveza u pripremi za otvaranje džamije.

Svečano otvaranje obnovljene Ferhat-pašine džamije biće upriličeno sutra u 11.30 časova.