latinica  ћирилица
06/05/2016 |  14:09 ⇒ 14:12 | Autor: SRNA

Prvi međunarodni Hristovaskrsni festival pravoslavnog filma

Prvi međunarodni Hristovaskrsni festival pravoslavnog filma, na kome će biti prikazano oko 25 filmova iz devet država, biće održan od 8. do 13. maja u Podgorici.
Podgorica - Prvi međunarodni Hristovaskrsni festival pravoslavnog filma - Foto: SRNA
Podgorica - Prvi međunarodni Hristovaskrsni festival pravoslavnog filmaFoto: SRNA

Pokrovitelj Festivala je Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve, a biće održan u kripti Hrama Hristovog Vaskrsenja i u Manastiru Ostrog. Ulaz će biti besplatan.

Direktor Festivala Radisav Јevrić rekao je na konferenciji za novinare da će ovoj manifestaciji prisustvovati režiseri Nikita Mihalkov, Emir Kusturica i Nikolaj Burljajev.

"Festival će 12. maja biti održan u Manastiru Ostrog. Na Festivalu će biti prisutni autori filmova. Biće prikazano oko 25 filmova, počev od animiranog, kratkometražnog, igranog, dokumentarnog i dugometražnog filma", rekao je Јevrić.

On je najavio da će na otvaranju, 8. maja, biti prikazan film Dragana Elčića "Život", nakon čega će govoriti Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

"Na Festivalu će biti prikazani filmovi iz devet država, među kojima su Crna Gora, Srbija, Rusija, Bjelorusija, Bugarska, Azerbejdžan i Gruzija", istakao je Јevrić.

Selekciju filmova su, kako je naveo, odabrali profesor na Akademiji umjetnosti u Beogradu Dragan Elčić i producent i dramaturg Јovan Marković.

Režiser Nada Rahović, čiji će film "Iskušenje" biti prikazan tokom Festivala, rekla je da je to ostvaranje rađeno prije 20 godina.

"To je priča o ruskoj iskušenici koja je završila Muzičku akademiju i zbog razloga koji su slični priči Ane Karenjine došla je u Crnu Goru da provede svoj život u manastiru. Film je obišao mnoge festivale", rekla je Rahovićeva.

U vrijeme kada je film sniman, kako je navela, ruska iskušenica se nalazila u manastiru Duga u blizini Podgorice, a nakon toga je nastavila da boravi u drugim pravoslavnim manastirima.

"Film nije završen u životu, samo je završen na filmskoj traci", navela je Rahovićeva.

Festival će početi 8. maja u 21.00 čas u kripti Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.