latinica  ћирилица
06/05/2016 |  16:52 ⇒ 07/05/2016 | 10:22 | Autor: Vijesti

Crna Gora uvela "ekonomsko državljanstvo"

"Podzakonskim aktom se definiše pravo Vlade da može dati držvljanstvo građanima koji nisu ispunili osnovne predviđene norme iz crnogorskog Zakona o državljastvu, i to na bazi nekih drugih kriterijuma njihovog doprinosa naučnom, kulturnom, sportskom, privrednom ili bilo kom drugom aspektu života u Crnoj Gori", rekao je premijer Milo Đukanović.
Milo Đukanović - Foto: SRNA
Milo ĐukanovićFoto: SRNA

Vlada Crne Gore je sinoć usvojila program ekonomskog državljanstva. Premijer Milo Đukanović je pojasnio da je Vlada usvojila podzakonski akt o ekonomskom državljantsvu, koji je uvod u novi Pravilnik, što je kako je rekao još jedna od mogućnosti pospješivanja ekonomskog rasta.

On je podsjetio da su od 2010., kada je Crna Gora prvi put normativno obradila ideju o ekonomskom državljastvu, mnoge zemlje uključujući i evorpske zemlje usvojile takav model ekonomskog razvoja.

"Obezbijedile su na takav način prilive u svoj finansijski sistem, koji se mjere ne stotinama miliona, već milijardama evra. Crna Gora se kolebala, nadam se da nismo sasvim izgubili šansu da iskoristimo i tu mogućnost za pospješivanje našeg ekonomskog rasta. Nadam se da ćemo dobiti dobar prijedlog od ministarstava ekonomije, turizma i održivog razvoja. Da ćemo usvojiti Pravilnik i stvoriti ulove za sve koji žele da investiraju u Crnu Goru, a posebno ideja ovog programa je investicija u regionalni razvoj Crne Gore, da na taj način doprinesemo dinamičnijem ekonomskom razvoju i rastu", objasnio je Đukanović.