latinica  ћирилица
06/05/2016 |  18:54 ⇒ 21:06 | Autor: RTRS

Sutra otvaranje Ferhadije; Banjaluka dočekuje brojne zvanice, vjernike i novinare(VIDEO)

U toku su završne su pripreme pred otvaranje Ferhat pašine džamije u Banjaluci. Zbog dolaska nekoliko hiljada vjernika, brojnih državnika i visokih zvanica, posljednjih dana najviše se pričalo o bezbjednosti.
Ferhadija - Foto: RTRS
FerhadijaFoto: RTRS

Bezbjednost u Banjaluci podignuta je na najviši nivo. Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač rekao je danas da je MUP preduzeo sve mjere kako bi sutrašnji događaj protekao mirno i dostojanstveno. Otvaranju će prisustvovati predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić. Akreditovani su i brojni ambasadori u BiH, kao i predstavnici OHR. Dolazak je potvrdio i visoki predstavnik Valentin Incko. Sve je spremno pred sutrašnje otvaranje. 

Za bezbjednost više od 10.000 vjernika i visokih zvanica biće zaduženo oko 1.000 policajaca. Osim pripadnika MUP-a Srpske, koji će sutra biti jedina uniformisana lica u Banjaluci, u obezbjeđivanju skupa učestvuju i pripadnici drugih policijskih agencija BiH. Štab "Ferhadija 2016" je u stalnom zasjedanju od danas.

Načelnik CЈB Banjaluka Boško Pandža kaže da u aktivnostima štaba, osim pripadnika MUP-a Republike Srpske, učestvuju sve bezbjednosne agencije BiH, EUFOR, Helikopterski servis Republike Srpske, slućbe grada i drugi.

Ministar Lukač istakao je važnost ovog događaja, jer će ga pratiti čitav region, ali i mnogo šire.

-  Svakako je najbitnija stvar da iz Banjaluke pošaljemo poruku mira - naglasio je ministar.

Saobraćaj će sutra biti obustavljen u širem centru Banjaluke. Biće zatvoreno područje od Narodnog pozorišta, preko gradske tržnice, centra naselja Obilićevo, Zelenog mosta, do kružnog toka na zapadnom tranzitu.

U popodnevnim časovima počelo je zatvaranje lokala i nekih ulica oko Ferhadije. Više od 220 novinara iz BiH i regiona akreditovano je za ovaj događaj. Biće smješteni na platou preko puta Ferhadije. Dio novinara nalaziće se uz binu gdje će se održati svečana ceremonija. Medijskim ekipama će takođe, zbog bezbjednosti, biti ograničeno kretanje.

I u Islamskoj zajednici sve je spremno za sutrašnji dan. Vjernici iz svih krajeva već danas su pristigli.

Banjalučki muftija Osman Kozlić rekao je da će zvanice sutra poslati jednu lijepu poruku za bolji život i budućnost. On je izrazio uvjerenje da će Banjalučani pokazati da su dobri domaćini i da u ovom gradu žive dobri ljudi.

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić razgovarao je sa gradonačelnikom Banjaluke Slobodanom Gavranovićem o pripremama za sutrašnju ceremoniju. Nakon toga i on je došao na molitvu u Ferhadiju.

Salkić je izrazio uvjerenje da će ceremonija proteći u najboljem redu i "da ćemo svi zajedno sutrašnji dan pamtiti po otvaranju Ferhadije i po velikoj radosti Bošnjaka na ovom prostoru".

Veliki broj domaćih i regionalnih državnika i visokih zvanica sutra će biti u Banjaluci. Štabu koji nadgleda cijeli događaj još posla će zadati informacija koja je jutros potvrđena da tehnički premijer Turske Ahmet Davutoglu sutra ipak stiže u Banjaluku.