latinica  ћирилица
06/05/2016 |  19:48 ⇒ 21:08 | Autor: RTRS

Srpska povećala izvoz u prva četiri mjeseca(VIDEO)

U prva četiri mjeseca ove godine Republika Srpska ostvarila je više od 5,5 odsto veći izvoz nego u istom periodu prošle godine.
Graniči prelaz - kamioni - Foto: RTRS
Graniči prelaz - kamioniFoto: RTRS

Istovremeno, uvoz je bio manji za više od 9 odsto. Najviše se izvozilo u zemlje Evropske unije i region. To je poboljšalo sliku obima spoljnotrgovinske razmjene, koja je u prvom kvartalu 2016. godine bila 865,5 miliona dolara. Pokrivenost uvoza izvozom bila je oko 70 odsto.

U prvom kvartalu statistika ne pokazuje loše rezultate. U odnosu na prošlu godinu izvozili smo više za 5,6 odsto, a uvozili za 9,5 procenata manje. Ako gledamo zemlje Evropske unije - podaci su još bolji. Razlog, smatraju pojedini ekonomisti je trenutno povećana tražnja za određenim proizvodima u Evropskoj uniji. U slučaju eventualnog pada tražnje u zemljama EU, smatraju, imali bi problem.

Prema mišljenju ekonomiste Gorana Radivojca, objektivno nemamo potencijal da se lako preorijentišemo na druga tržišta, a ni finansijske resurse.

Izvoze se gotove prerađevine, a zemlje Evropske unije u koje smo od januara do maja najviše izvezli su Italija i Njemačka - više od 115 miliona dolara. Kada pogledamo region, najviše robe plasirano je u Srbiju, iz koje smo i najviše uvozili.

Dok se obimom spoljnotrgovinske razmjene u prva četiri mjeseca možemo pohvaliti, to se ne bi moglo reći za naplatu doprinosa. Oko jedan odsto manje je nego prošle godine u istom periodu. Ekonomisti podsjećaju da je skoro mijenjan Zakon o doprinosima. Sada bi trebalo provjeriti njegove efekte.

U Poreskoj upravi navode da je u aprilu prošle godine održana multilateralna kompenzacija koja je u budžet i fondove donijela više od 36 miliona KM. Ove godine u aprilu nije bilo kompenzacije.