latinica  ћирилица
10/05/2016 |  16:51 ⇒ 18:14 | Autor: klix.ba

Rim: DŽumhur zaustavljen u prvom kolu od Šardija

Najbolji bh. teniser Damir DŽumhur danas je u 1. kolu ATP turnira u Rimu igrao protiv Francuza Žeremija Šardija te je poražen rezultatom 1:2 u setovima.
Damir DŽumhur (FOTO: Twitter) -
Damir DŽumhur (FOTO: Twitter)

DŽumhur je današnji meč dočekao kao 75. igrač svijeta, dok je Šardi 32. na ATP listi. Odlično je počeo i već u prvom gemu napravio brejk za vodstvo u prvom setu, a nakon toga bez izgubljenog poena osvojio svoj servis za 2:0 u gemovima. Sjajnu igru je prikazao i u trećem gemu te zasluženo stigao do drugog brejka. Na 4:0 je povisio uz manje probleme prilikom svog servisa.

Šardi je u petom gemu uspio dobro servirati i smanjiti na 1:4. Potom je imao brejk loptu i priliku da napravi isti, ali nije uspio, pa se DŽumhur vratio i poveo sa 5:1. Francuz potom dobija sedmi gem, ali DŽumhur uspješno servira za osvajanje prvog seta rezultatom 6:2 u gemovima nakon 29 minuta igre.

Najbolji bh. teniser je na otvaranju drugog seta iskoristio drugu brejk loptu i poveo, a potom povisio na 2:0. Treći gem drugog seta pripao je Šardiju, ali je DŽumhur ekspresno vratio prednost od dva gema.

U petom gemu je naš teniser imao tri brejk lopte, no, Francuz se uspio izvući i smanjiti na 2:3. To ga je očigledno motivisalo i podiglo njegovu igru, pa je u osmom gemu Francuz stigao do brejka i izjednačio na 4:4, a potom i servirao za 5:4, svoje prvo vodstvo u ovom meču. Damir je bio pod pritiskom te je servirao za ostanak u drugom setu, a Šardi je to iskoristio, napravio novi brejk te dobio drugi set 6:4 nakon 45 minuta igre.

Francuz je otvorio treći set servisom bez izgubljenog poena, a potom ne koristi priliku za brejk na DŽumhurov servis. BH. teniser se vratio i izjednačio na 1:1, a onda uspio oduzeti servis Šardiju i povesti 2:1. Ipak, Francuz odmah vraća brejk za 2.2.

Francuski teniser je do brejka došao i u šestom gemu za 4:2, a onda je u osmom gemu ponovo oduzeo servis DŽumhuru i dobio ovaj set sa 6:2 te se plasirao u 2. kolo. Meč je trajao sat i 46 minuta.

Šardi će u 2. kolu igrati protiv boljeg iz duela Roberto Bautista - Paolo Lorenci.