latinica  ћирилица
11/05/2016 |  07:48 ⇒ 20:40 | Autor: RTRS

Obilježavanje Dana Vojske Republike Srpske (FOTO/VIDEO)

Parastosom za 23.184 poginulih boraca i za civilne žrtve u odbrambeno-otadžbinskom ratu u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci danas je počelo obilježavanje Dana Vojske Republike Srpske.
Parastos za poginule borce i civilne žrtve - Foto: RTRS
Parastos za poginule borce i civilne žrtveFoto: RTRS

Parastosu su prisustvovali pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH i predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz odbrameno-otadžbinskog rata.

Kod spomen-obilježja na banjalučkom groblju "Sveti Pantelija" danas su položeni vijenci za 23.184 poginula borca Vojske Republike Srpske u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Polaganje vijenaca na banjalučkom groblju "Sveti Pantelija" (foto: Srna)

Potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić istakao je da ne smije biti zaboravljen doprinos Vojske u stvaranju Republike Srpske.

"Formiranje Vojske Republike Srpske bilo je garant da će srpski narod opstati u BiH", rekao je Stevandić novinarima, nakon polaganja vijenaca.

On je ocijenio da je Republika Srpska garant opstanka srpskog naroda.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović kaže da je Vojska Republike Srpske bila hrabra i požrtvovana vojna formacija čiji je cilj bio odbrana srpskog naroda i vjekovnih ognjišta.

"Zbog toga je potrebno njegovati i prisjećati se teške borbe srpskog naroda za stvaranje Republike Srpske i odbranu vjekovnih ognjišta", rekao je Savanović.

On je naglasio da je zbog herojske borbe srpskog naroda potrebno čuvati Republiku Srpsku i hrabro se suočavati sa svim izazovima.

Parastos u Hramu Hrista Spasitelja

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da je potrebno njegovati tradiciju Vojske Republike Srpske koja je dala nemjerljiv doprinos u stvaranju Srpske.

"U toj herojskoj borbi poginulo je više od 23.000 pripadnika Vojske Republike Srpske, koja je uspjela sačuvati vjekovna ognjišta i srpski narod na prostoru BiH", naveo je Savčić.

On je podsjetio da je Vojska Republike Srpske posljednja oružana formacija koja je formirana na prostoru BiH.

"Bošnjaci i Hrvati imali su formirane paravojne formacije već u avgustu 1990. godine što je jasno govorilo o njihovim namjerama", dodao je Savčić.

Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Јerinić čestitao je Dan Vojske Republike Srpske svim građanima Srpske, ocijenivši da je Vojska Srpske dala nemjerljiv doprinos u odbrani vjekovnih srpskih ognjišta i to ne smije biti zaboravljeno.

Vijence su položili izaslanik predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, ministri u Vladi Srpske, izaslanik člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića, predstavnici institucija BiH i Oružanih snaga BiH, te nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Vijence danas nije položila delagacija Republičke organizacije porodica  zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila. Predstavnici ove organizacije naveli su da to nisu učinili jer su nezadovoljni protokolom polaganja vijenaca prema kome je trebalo da vijence polože kao deseta delagacija od predviđenih jedanaest.

Vojska Srpske formirana je odlukom Narodne skupštine Republike Srpske 12. maja 1992. godine kao izraz potrebe za odbranom srpskog stanovništva i prostora od agresije drugih.

Izvor: RTRS/SRNA