latinica  ћирилица
12/05/2016 |  18:33 ⇒ 21:33 | Autor: SRNA

Reagovanja na patrijarhov poziv na dijalog

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik izjavio je da je sa zadovoljstvom i punim razumijevanjem primio pismo Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, te da je, shvatajući poruku patrijarha spreman otkazati zakazani miting, ukoliko to bude učinjeno i sa druge strane.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

"Želim izraziti svoju zahvalnost patrijarhu na upućenom pismu i za iskazanu brigu za srpski narod u Republici Srpskoj. Saglasan sam da su srpskom narodu potrebni dijalog i sloga, jer se našoj razjedinjenosti najviše raduju oni koji nam ne žele ništa dobro", istakao je Dodik.

Dodik je poručio da je spreman otkazati najavljeni miting, ukoliko to učini i opozicija.

"Ukoliko i oni pristanu da to učine, na taj dan sam spreman, umjesto mitinga, organizovati sastanak lidera svih političkih stranaka iz Republike Srpske, kako bismo sva razmimoilaženja riješili kroz dijalog i na taj način zajedno doprinijeli jačanju, a ne slabljenju Srpske", rekao je lider SNSD-a.

ĐOKIĆ: PATRIЈARHOV APEL - POZIV NA DIЈALOG

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić rekao je da shvata očinsku zabrinutost Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja za događaje u Republici Srpskoj i da će se založiti za otkazivanje protesta 14. maja jedino ukoliko i opozicija učini isto.

Đokić je naveo da je apel patrijarha Irineja shvatio kao njegovu veliku ljubav prema Republici Srpskoj i srpskom narodu i da Njegova svetost sigurno na drugačiji način vidi situaciju u Srpskoj nego domaći akteri političkog života.

"Možda neki ljudi bolje vide određene stvari sa strane. Vjerujem da zabrinutost koju pokazuje patrijarh Irinej treba razumjeti baš onako kako nam je i uputio poruku - sa željom da se na ovom prostoru ne dogodi ništa što bi moglo da ugrozi dostignutu stabilnost i bezbjednost Republike", ističe Đokić.

BORENOVIĆ: PROTESTI ĆE BITI MIRNI I DEMOKRATSKI

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je, povodom apela Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja političarima u Republici Srpskoj da odustanu od najavljenih skupova, da će protesti biti mirni i demokratski i da neće biti nikakvih sukoba i tenzija.

"Prihvatiću apel Njegove svetosti patrijarha Irineja da protesti budu mirni i demokratski kako to dolikuje srpskom narodu", rekao je Borenović.

On kaže da će protesti pokazati da srpski narod može na dostojanstven i demokratski način reći šta ga muči i tražiti od svoje vlasti da radi odgovorno.

TADIĆ: PASTIRSKA BRIGA DOBRODOŠLA

Potpredsjednik SDS-a Ognjen Tadić smatra da je poziv Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja političarima u Republici Srpskoj da odustanu od najavljenih skupova u Banjaluci, dobrodošao kod svakog poštenog i čestitog pravoslavnog vjernika, ali da se ne može zaboraviti "patrijarhovo otvoreno učešće u predizbornoj kampanji predsjednika SNSD-a Milorada Dodika 2014. godine".

"Da li je Njegova svetost informisana da je opozicija na zahtjev naroda prihvatila da organizuje miting, a da je zapravo predsjednik Republike Srpske /Milorad Dodik/ taj ko je isprovocirao mogućnost konflikta time što je rekao da zakazuje kontramiting u isto vrijeme na istom mjestu?", upitao je Tadić.

Tadić kaže da, ako Dodik poštuje patrijarha Irineja, onda treba otkazati svoj kontramiting i zakazati ga za neki drugi dan.

"Pastirska briga koju Njegova svetost patrijarh srpski Irinej želi da demonstrira na ovakav način dobrodošla je kod svakog poštenog i čestitog pravoslavnog vjernika, ali ne možemo da zaboravimo njegovo otvoreno učešće u predizbornoj kampanji Milorada Dodika 2014. godine", naveo je Tadić.