latinica  ћирилица
13/05/2016 |  12:21 ⇒ 13:07 | Autor: RTRS

"Tuzlanska kolona"- Zločin koji se ne može i ne smije zaboraviti (VIDEO)

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović poručio je da u BiH ne može biti pomirenja i povjerenja među narodima dok zločinci ne budu kažnjeni, napomenuvši da još niko nije procesuiran za ubistvo 59 pripadnika ЈNA u "Tuzlanskoj koloni" prije 24 godine.
Tuzlanska kolona (foto: Printskrin Јutjub/TV FS-3) -
Tuzlanska kolona (foto: Printskrin Јutjub/TV FS-3)

On je podsjetio da je 2007. godine u Beogradu uhapšen Ilija Јurišić i osuđen na 12 godina zatvora jer je naredio napad na kolonu ЈNA u Tuzli u kome je ubijeno 59 pripadnika ЈNA, ali je i on na kraju oslobođen.

"To najbolje govori koliko smo daleko od pomirenja, iskrenosti i koliko imamo različit pristup onome što se zove zločin, a zločin je zločin bez obzira nad kim bio počinjen", rekao je Savanović na konferenciji za novinare u Banjaluci povodom predstojećeg obilježavanja 24 godine od stradanja pripadnika ЈNA u Tuzli 15. maja 1992. godine.

Savanović, koji je i predsjednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, naveo je da tuzlanska vlast i vlasti u Sarajevu nisu dozvolile ni postavljanje spomen-obilježja na mjestu stradanja.

On je podsjetio da su muslimanske snage napale 15. maja 1992. godine kolonu ЈNA u Tuzli koja je, na osnovu postignutog dogovora, trebalo da napusti BiH i pređe preko Bijeljine u Srbiju.

"Tada je ubijeno najmanje 59 vojnika, a 44 ih je ranjeno. Odgovornost za ovaj mučki napad u kojem su ubijeni regruti, rezervisti i vojne starješine leži na vlastima opštine Tuzla koje su garantovale bezbjedan izlazak pripadnicima ЈNA iz grada", naglasio je Savanović.

Predsjednik Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić rekao je da je dobijena dozvola za obilježavanje 24 godine od stradanja pripadnika ЈNA u Tuzli.

- To je sigurno jedan od zločina nad srpskim narodom i uvod u protjerivanje Srba sa područja tuzlanske regije, preko 100.000 Srba danas tamo više ne živi, rekao je Slavno Novaković, učesnik tuzlanske kolone

Programom je predviđeno u nedjelju, 15. maja, u 8.00 časova okupljanje građana ispred Gradske uprave Bijeljina, u 8.30 polazak autobusa za Tuzlu, a u 10.00 časova mirna šetnja Brčanskom maltom.

U 12.00 časova biće služen parastos na gradskom groblju Pučile u Bijeljini, u 12.30 biće položeni vijenci, a za 12.45 časova predviđeno je obraćanje zvaničnika.

Izvor: RTRS/SRNA