latinica  ћирилица
19/05/2016 |  07:23 ⇒ 13:57 | Autor: RTRS

NSRS: Razmotren Nacrt zakona o osnovnom obrazovanju (VIDEO/RTRS Plus)

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju kojim se uređuje djelatnost osnovnog vaspitanja i obrazovanja kao dio jedinstvenog vaspitno-obrazovnog sistema Srpske.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević istakao je u završnoj riječi da vjeruje da će u okviru javne rasprave biti definisan konačan prijedlog zakona koji će biti kvalitetan i primjenjiv u školama.

Tok skupštinske rasprave:

Poslanik SNSD-a Igor Radojičić smatra da oba rješenja po kojima bi direktora osnovnih škola imenovao školski odbor ili ministar prosvjete imaju određenih nedostataka.

"Bliži sam rješenju da školski odbori imenuju direktora škola, iako i u toj varijanti treba razmotriti postojeću situaciju da školski odbor predlaže kandidata za direktora škole, a ministar može ili ne mora na to dati saglasnost", rekao je Radojičić tokom skupštinske rasprave o Nacrtu zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju.

On je pojasnio da ukoliko je rješenje da ministar imenuje direktore škola njemu neko mora dati sugestije, jer ne može poznavati nekoliko hiljada prosvjetnih radnika na terenu, niti kandidate u svim mogućim školama.

Duško Ivić iz DNS-a založio se za to da djeci koja sa šest godina polaze u prvi razred osnovnih škola bude omogućen produženi boravak u školi ili obdaništu.

Poslanik SDA Nedim Čivić smatra da se u praksi mora ispoštovati ovaj nacrt zakona kojim je definisano da svako dijete ima ista prava i mogućnosti u osnovnom vaspitanju i obrazovanju, bez diskriminacije po bilo kom osnovu.

Poslanik SNSD-a Dragoljub Davidović kaže da samo država može imati osnovne škole koje su bitne za formiranje i razvoj djece i njihovo dalje obrazovanje, te da u Republici Srpskoj nije potrebno osnivanje privatnih osnovnih škola.

"Ne vidim da za tako nešto neko može imati motiv, osim novac", rekao je Davidović.

Šef Poslaničkog kluba DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović smatra da bi Nacrtom zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju trebalo precizirati da li direktora škole imenuje školski odbor ili ministar prosvjete.

Stevanovićeva je tokom skupštinske rasprave o ovom zakonskom aktu rekla da je dobro rješenje uvođenje male mature, koja će dati konačnu ocjenu rada svakog učenika prilikom upisa u srednje škole.

Poslanik SNSD-a Vesna Јungić rekla je da je usvajanje Nacrta zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju od velikog značaja jer je obrazovanje najvažniji segment društva.

Јungićeva je ocijenila da je u ovom nacrtu korisno i afirmativno koncipirano unapređenje rada sa talentovanim učenicima, što će omogućiti njihovo dalje napredovanje.

Poslanik PDP-a Perica Bundalo smatra da je Republika Srpska suočena sa negativnom stopom nataliteta, zbog čega bi osnovno pitanje u Republici Srpskoj trebalo da bude demografska politika.

Bundalo je rekao da je ovim nacrtom zakona definisano da se škola kao javna ili privatna ustanova osniva i počinje da radi ako ima najmanje 18 odjeljenja od prvog do devetog razreda.

On je postavio pitanje koliko ima takvih škola u Srpskoj i koliko će ih biti za pet ili više godina.

U skupštini je Dan za glasanje. Poslanici će se izjasniti o razmotrenim aktima na ovom zasjedanju. Između ostalog izjasniće se i o Zakonu o Radio-televiziji Republike Srpske, o kojem je juče vođena cjelodnevna rasprava.