latinica  ћирилица
19/05/2016 |  07:31 ⇒ 20/05/2016 | 06:37 | Autor: Agencije

Dijelovi egipatskog aviona pronađeni kod ostrva Karpatosa (VIDEO)

Avion sa 66 putnika i članova posade na letu iz Pariza prema Kairu najvjerovatnije se srušio u Sredozemno more, južno od grčkog ostrva Krit. U avionu su bili putnici iz 12 zemalja, najviše Egipćana i Francuza.

Egipatski službenici vazdušnog saobraćaja objavili su da je pronađen avion koji se danas srušio kraj grčkog ostrva Karpatosa, piše Bi-Bi-Si.

U popodnevnim časovima grčki vojni brod, koji je učestvovao u operaciji potrage za avionom nestalim na južnom Mediteranu, pronašao je dvije plutajuće krhotine nedaleko od mjesta gdje je avion nestao, javio je Rojters.

21.00- Egipatski službenici vazdušnog saobraćaja objavili su da je pronađen avion koji se danas srušio kraj grčkog otoka Karpatosa, piše Bi-Bi-Si.

U popodnevnim satima grčki vojni brod, koji je učestvovao u operaciji potrage za avionom nestalim na južnom Mediteranu, pronašao je dvije plutajuće krhotine nedaleko od mjesta gdje je avion nestao, javio je Rojters.

20.10 Iako je egipatska avio-kompanija "Idžipt er" saopštila da su grčki brodovi pronašli bijelo-plave dijelove koji odgovaraju bojama nestalog aviona te kompanije, grčki bezbjednosni zvaničnici kažu da u potrazi nisu naišli na takve dijelove. Helikopteri u pripravnosti ukoliko bude potrebe za spasavanje putnika. 

19.24 - Bivši egipatski ministar civilne avijacije Mustafa Kamel je rekao da je potvrđeno da putnički avion kompanije "Idžipt er" skrenuo prije nego što je pao, što znači da se "dogodilo nešto što je primoralo pilote da izgube kontrolu nad avionom".

19.00 - Pronašli smo olupinu aviona, kaže potpredsjednik "Idžipt era" Ahmed Adel.

18.00 - Osnovan Komitet za istragu pada aviona na čelu sa Egiptom, kaže egipatski zvaničnik Alman el Mokadem.

16.55 - Pronađena i dva prsluka za spasavanje, najvjerovatnije putnika aviona.

15.40 - Egipatski ministar civilnog zrakoplovstva Fathi izjavio je kako je veća vjerovatnoća da je uzrok nesreće teroristički napad nego problemi tehničke prirode, javlja Gardian.

Isto vjeruje i Aleksandar Bortnikov, direktor FSB-a, koji tvrdi da je pad avionia po svemu sudeći bio teroristički čin, prenosi Bi-Bi-Si.

15.10 - Grčki zvaničnici prethodno su rekli da su tokom potrage u južnom dijelu Sredozemnog mora uočena dva plutajuća objekta, oko 80 kilometara južno od ostrva. Grčka fregata pronašla je velike plastične objekte bijele i crvene boje, rekao je izvor iz grčkog Ministarstva odbrane. U operaciji potrage učestvuju grčki vojni avioni i brodovi.

14.30 - Katastrofa aviona "Idžiptera" vjerovatno je povezana sa terorističkim aktom, izjavio je direktor Federalne službe bezbjednosti Rusije Aleksandar Bortnjikov.

14.25 - Kandidat za nominaciju Republikanske stranke za predsjednika SAD Donald Tramp ocijenio je pad aviona kompanije "Idžipter" "još jednim terorističkim napadom". Tramp je na Tviteru napisao: "Izgleda da se dogodio još jedan teroristički napad. Avion je poletio iz Pariza. Kad ćemo već postati oštri, pametni i oprezni? U svijetu ima puno mrženje i bolesti", prenijela je agencija AP.

14.10 - Egipatski putnički avion napravio je nagla skretanja, izgubio visinu i nestao sa radara u posljednja dva minuta leta, saopštilo je danas grčko Ministarstvo odbrane. Avion je na napravio zaokret od 90 stepeni ulijevo i spustio se sa visine od 11.300 metara na 4.500 metara, a potom skrenuo za 60 stepeni udesno i nestao sa radara na visini od 3.000 metara, oko 25 kilometara unutar egipatskog vazdušnog prostora.

Sve ovo odigralo se noćas između 03.27 i 03.29 časova.

12.58 - Francuski predsjednik Fransoa Oland potvrdio je da se "srušio" avion egipatske kompanije Idžipter koji je nestao sa radara noćas iznad Mediterana, prenio je AFP.

"Informacije koje smo prikupili - ministri, članovi vlade i naravno egipatske vlasti - potvrđuju, nažalost, da se avion srušio i da je izgubljen", rekao je Oland.

"Moramo da osiguramo da znamo sve o uzrocima onoga što se desilo. Nijedna hipoteza nije isključena ili favorizovana", rekao je francuski predsjednik u televizijskom obraćanju.

12.15 - Postoji nekoliko scenarija koji su mogući uzrok jutrošnjeg nestanka aviona Idžiptera sa 66 putnika i članova posade, a stručnjaci ističu da je teroristički napad najvjerovatniji. "Veća tehnička greška, kao što je eksplozija motora, malo je vjerovatan uzork", izjavio je stručnjak za aeronautiku DŽerard Felcer, ukazujući da je u pitanju relativno nov avion A320 iz 2003.

Bivši direktor francuske avijacijske službe za istragu i analizu Žan-Pol Truad izjavio je da je to moderan avion i da "u ovom incidentu kvalitet aviona i održavanje ne mogu biti dovedeni u pitanje". Eksperti, takođe, vjeruju da je malo vjerovatno da je avion oboren sa zemlje.

"Ne možemo isključiti mogućnost da ga je greškom oborila druga letjelica, ali to je nešto što bi se već saznalo", dodao je Felcer.

Ukoliko se ispostavi da je u pitanju bio bombaški napad, istražitelji će morati da odgovore kako je ona dospjela u avion, navodi AFP.

Felcer navodi da je "uvijek moguće unijeti bombu u avion jer je stoprocentna zašita nemoguća".

10.30 - Egipatski premijer Šerif Ismail izjavio je da je u toku potraga za putničkim avionom kompanije Idžipter sa 66 putnika i članova posade koji je noćas nestao iznad Mediterana te da je još uvek rano isključiti mogućnost bilo kog uzroka, uključujući i terorizam.

Na pitanje da li može da isključi mogućnost da iza incidenta stoje teroristi, Ismail je rekao: "U ovom trenutku ne možemo ni da isključimo, ni da potvrdimo ništa. Potraga mora da se završi da bismo mogli da znamo uzrok".

Među 10 članova posade bila su tri bezbjednosna agenta, prenosi britanski "Gardijan" navodeći da je to uobičajena praksa.

09.59 - Egipatsko Ministarstvo za civilnu avijaciju saopštilo je da je prerano da se potvrdi da se putnički avion koji je nestao tokom leta iznad Mediterana zaista srušio. Timovi koji učestvuju u potrazi još nisu pronašli nikakve tragove olupine, što bi potvrdilo navode da se avion srušio.

Dodatnu konfuziju izazvalo je saopštenje avio-prevoznika u kojem je rečeno da je egipatska vojska primila signal iz aviona više od sat vremena nakon što je letjelica trebalo da sleti u Kairu poslije leta iz Pariza.

Armija je u saopštenju demantovala da je primila bilo kakvu poruku.

Mediji su prenijeli da je signal primljen u 04.26 časova po lokalnom vremenu, što je dva sata kasnije u odnosu na vrijeme kada je ostvaren posljednji kontakt putem radara.

U izvještajima se navodi da je moguće da je riječ o automatskom signalu koji šalje lokator ugrađen u avion.

09.22  - Egipatska vojska negirala da je primila signal aviona koji je nestao iznad Sredozemnog mora.

09.15 - Svjedoci saopštili da su videli bljesak na nebu u trenutku nestanka MS804, saopštava izraelski Haaretz, prenosi Sputnjik.

08.41 - Sistem za vanredne situacije iz egipatskog putničkog aivona koji je nestao tokom leta iznad Sredozemnog mora poslao je signal koji je primljen u 04.26 časova po lokalnom vremenu, saopštila je kompanija "Idžipt er". Egipatsko Ministarstvo za civilnu avijaciju saopštilo je da je ovaj signal primila vojna jedinica. "Gardijan" navodi da je moguće da je riječ o signalu lokatora koji je ugrađen u letjelicu.

07.31 - Kompanija navodi da je avion nestao 16 kilometara pošto je ušao u egipatski prostor rano jutros u 2.45 časova rano po lokalnom vremenu, prenosi AFP.

U avionu bilo je 56 putnika i deset članova posade - 30 Egipćana, 15 Francuza, jedan Britanac, kao i državljani Belgije, Alžira, Sudana, Čada i Portugala. Među njima je bilo troje djece.

"Erbas A320" letio je na visini od 11.300 metara kada je nestao iznad istočnog dijela Sredozemnog mora.

Egipatske i grčke snage pokrenule su potragu za avionom.

Avion je najvjerovatnije pao u more, rekao je portparol egipatskog civilnog vazduhoplvstva Ihab Raslan za kanal Skaj njuz Arabija, prenosi AP.

Francuski premijer Manuel Vals saopštio je da se nijedan scenario za sada ne odbacuje i da su civilne i vojne vlasti dvije zemlje u bliskom kontaktu.

Iz Јelisejske palate saopšteno je da je predsjednik Fransoa Oland razgovarao telefonom sa svojim egipatskim kolegom Abdulahom Fatahom al Sisijem i da će dvije strane blisko sarađivati u vezi sa ovim slučajem.

Grčki kontrolori leta razgovarali su sa pilotom nestalog aviona tokom leta iznad Grčke i on za to vrijeme nije prijavio nikakve probleme.

Posljednji kontakt sa pilotom ostvaren je desetak minuta prije nestanka letjelice sa radara, a iz aviona nije poslat poziv u pomoć.

Nekoliko porodica putnika stiglo je na aerodrom u Kairu gdje se okupljaju novinari, kao i na pariski aerodrom Šarl de Gol odakle je avion poletio.