latinica  ћирилица
19/05/2016 |  08:06 ⇒ 13:57 | Autor: SRNA

CG: Izabrani ministri iz redova opozicije, razriješen Krivokapić

Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su rano jutros personalne izmjene u Vladi izbornog povjerenja, koje je predložio premijer Milo Đukanović na osnovu dogovora sa dijelom opozicije o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore, te razriješili Ranka Krivokapića funkcije predsjednika parlamenta.
Podgorica - smijenjen Krivokapić - Foto: SRNA
Podgorica - smijenjen KrivokapićFoto: SRNA

Potpredsjednik Vlade biće Miodrag Vujović, a ministri unutrašnjih poslova, finansija, rada i socijalnog staranja i poljoprivrede i ruralnog razvoja Goran Danilović, Raško Konjević, Milenko Popović i Boris Marić.

Ove članove Vlade predložili su opozicioni Demos, Socijaldemokratska partija /SDP/ i Građanski pokret "URA".

Poslanici su prethodno razriješili ministre finansija, rada i socijalnog staranja i poljoprivrede i ruralnog razvoja Radoja Žugića, Zoricu Kovačević i Petra Ivanovića.

Za potpredsjednika Vlade izbornog povjerenja izabran je i Petar Ivanović.

Crnogorski parlament usvojio je i Zakon o primjeni sporazuma o stvaranju uslova za fer i slobodne izbore, kojim se obezbjeđuje kontrola korišćenja državnih resursa tokom predstojećih parlamentarnih izbora.

Predviđeno je da će osobama koje budu postavljene, odnosno angažovane na osnovu ovog zakona funkcije prestati kada budu objavljeni konačni rezultati izbora za poslanike u Skupštini Crne Gore.

Radi stvaranja uslova za osnaživanje povjerenja u izborni proces i eliminisanje razloga za osporavanje regularnosti redovnih parlamentarnih izbora, Đukanović je na sjednici parlamenta 27. januara ponudio opozicionim političkim partijama ulazak u Vladu, koju bi činili predstavnici vlasti i opozicije.

Poslanici su tajnim glasanjem razriješili Krivokapića funkcije predsjednika parlamenta.

Prijedlog za razrješenje Krivokapića podnijelo je 36 poslanika Demokratske partije socijalista /DPS/, Bošnjačke stranke, Liberalne partije, Force i Hrvatske građanske inicijative.

U obrazloženju se navodi da je Klub poslanika Socijaldemokratske partije, čiji je Krivokapić lider, na vanrednoj sjednici 27. januara, na kojoj je Đukanovićeva Vlada dobila povjerenje, glasao protiv.

Time je, kako se navodi, SDP jednostrano raskinuo Sporazum o zajedničkom političkom djelovanju iz 2012. godine, koji su zaključili DPS, SDP, Liberalna partija, Demokratska partija, Bošnjačka stranka, Koalicija Forca za jedinstvo i Hrvatska građanska inicijativa.

Krivokapić je u završnoj riječi rekao da SDP ne traži ni od kog oproštaj, ali da ga neće nikome ni davati.

"Bojim se da se vraćamo nazad, ako nešto mogu zamoliti, probajte da vjerujete jedni drugima da zajedno moramo napraviti nešto. Hrabrosti imate, to znam, ali mudrosti ne znam, volio bih da vidim", istakao je Krivokapić.