latinica  ћирилица
19/05/2016 |  08:08 ⇒ 14:21 | Autor: SRNA

Obilježavanje 24 godine od osnivanja Višegradske brigade

Služenjem parastosa poginulim borcima i polaganjem cvijeća na centralni spomenik braniocima Republike Srpske u Višegradu je obilježeno 24 godine od osnivanja Višegradske brigade Vojske Republike Srpske.
Višegrad - obilježeno 24 godine od osnivanja Višegradske brigade - Foto: SRNA
Višegrad - obilježeno 24 godine od osnivanja Višegradske brigadeFoto: SRNA

Na Vojničkom groblju na Megdanu, u prisustvu članova porodica poginulih i demobilisanih boraca odbrambeno-otadžbinskog rata prislužene su svijeće, dok je parastos služen u Spomen-sobi Boračke organizacije Višegrad.

Kod centralnog spomenika braniocima Republike Srpske, na Trgu palih boraca u Višegradu položeno je cvijeće i služen pomen.

Komandant Prve lake pješadijske brigade Drago Gavrilović rekao je da Višegradska brigada nije osnovana da bi okupirala i zauzimala teritorije, već da su njeno formiranje "iznudili teroristi".

"Bili smo prinuđeni da osnujemo brigadu kako bi zaštili našu nejač da se ne bi ponovilo ono što se desilo u Starom Brodu i Јadovnu, gdje srpske civile nije imao ko da zaštiti", naglasio je Gavrilović.

Podsjetivši da je Višegradska brigada brojala 750 boraca, Gavrilović je zahvalio dobrovoljcima iz Srbije, Crne Gore i Rusije koji su učestvovali u odbrambeno-otadžbinskom ratu u najtežim danima borbe.

Načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković rekao je u ovom gradu prije 24 godine bila ugrožena ne samo sloboda, već život i opstanak naroda.

"U to vrijeme bili smo izloženi različitim provokacijama, maltretiranjima, ucjenama, diverzantskim akcijama neprijatelja i bili smo primorani da oružjem branimo svoje dostojanstvo i slobodu", rekao je Mišković.

On je naveo da narodi koji ne cijene svoju istoriju i velikane, nemaju svijetlu budućnost.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Višegrad Milisav Vasić rekao je da je cilj Vojske Republike Srpske bio da odbrani srpski narod od pokolja, protjerivanja i istrebljenja sa ovog područja.

"Za stvaranje Republike Srpske borilo se 215.000 boraca, a u njene temelje svoje živote je ugradilo njih 23.000. To nam govori da se Srpska mora čuvati", dodao je Vasić.

Tokom odbrambeno-otadžbinskog rata na ratištima širom Srpske poginula su 144 borca Višegradske brigade Vojske Republike Srpske.