latinica  ћирилица
19/05/2016 |  08:16 ⇒ 08:21 | Autor: TANЈUG

Sukobi demonstranata i policije u Venecueli

Policija se sukobila sa hiljadama demonstranata u Karakasu koji su pokušali da dođu do sjedišta izborne komisije kako bi tražili referendum o opozivu predsjednika Nikolasa Madura.
Policija i demonstranti u Venecueli - Foto: AFP
Policija i demonstranti u VenecueliFoto: AFP

Antivladin protest je treći za nedjelju dana, a pošto je jedna manja grupa demonstranata pokušala da se probije kroz policijski kordon policija je bacila suzavac, prenosi AP.

Venezuelanska skupština, u kojoj većinu čine poslanici stranaka koje su opozicija predsjenikovoj Socijalističkoj partiji, odbacila je juče uredbu o vanrednom stanju, koje je proglasio predsjednik Nikolas Manduro zbog produbljivanja krize u ovoj južnoameričkoj državi bogatoj naftom.

Mandat predsjednika Madura ističe 2019. godine, a opozicija je poslije ubjedljive pobjede na parlamentarnim izborima u decembru obećala da će naći način da ga smijeni u prvoj polovini 2016.

Poslanici su glasanjem konstatovali da uvođenje vanrednog stanja "produbljuje ozbiljan poremećaj ustavnog i demokratskog poretka Venecuele" i da je Maduro "donošenjem ove odluke ignorisao ustav", prenosi AFP.