latinica  ћирилица
19/05/2016 |  08:48 | Autor: SRNA

Hag će se možda žaliti SB zbog odluke o neizručenju radikala

Haški tribunal vjerovatno će tužiti Srbiju Savjetu bezbjednosti UN, nakon odluke beogradskog Višeg suda da troje funkcionera Srpske radikalne stranke ne budu izručeni, o čemu je Beograd obavijestio Hag.
Haški tribunal - Foto: Wikipedia
Haški tribunalFoto: Wikipedia

Prema informacijama kojima raspolažu "Večernje novosti" Tribunal bi mogao da tuži Srbiju već početkom juna, za kada je zakazan sastanak Savjeta bezbjednosti posvećen završnoj strategiji Tribunala.

U podnesku koji je Srbija poslala u Holandiju objašnjeno je da je Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu utvrdilo da nisu ispunjeni uslovi za predaju i hapšenje Petra Јojića, Vjerice Radete i Јove Ostojića.

Ovo sudsko rješenje je prvostepeno, a početkom naredne sedmice tročlano vijeće će donijeti i pravosnažnu odluku.

Vjerica Radeta je naglasila da je ovakva odluka jedina moguća i da, prema zakonu, sudija nije mogao da odluči drugačije.

Lider SRS-a Vojislav Šešelj ocijenio je da je obrazloženje suda da troje funkcionera stranke ne može biti uhapšeno, zbog nepoštovanja Tribunala, ispravna i zasnovana na pravu.

"Sud je to dobro obrazložio jer se Srbija pod dosmanlijskim režimom obavezala da će izručiti optužene za ratne zločine, genocid i zločine protiv čovječnosti, ali nije unesena obaveza da će hapsiti građane zbog nepoštovanja suda", pojasnio je Šešelj.

Tribunal je izdao nalog da troje radikala bude uhapšeno zbog nepoštovanja suda jer su navodno uticali na dvoje svjedoka u procesu suđenja Šešelju.