latinica  ћирилица
19/05/2016 |  09:51 | Autor: RTRS

GO SDS Banjaluka osudio izjavu biskupa Komarice

Gradski odbor Srpske demokratske stranke Banjaluka je zaprepašten činjenicom da iz Sekretarijata banjalučke biskupije još nije stiglo adekvatno izvinjenje biskupa Franje Komarice o skandaloznom stavljanju znaka jednakosti između sudbine fašističkih blajburških zločinaca i slobodarskog duha građana Banja Luke i cijele Krajine.
SDS - Foto: RTRS
SDSFoto: RTRS

Ovakve i slične izjave u najmanju ruku znače stavljanje soli na nikad zaliječenu ranu koja se zove pokolj više hiljada Srpskog nedužnog življa u Banja Luci i okolnim naseljima tokom Drugog svjetskog rata, saopšteno je iz GO SDS-a.

U saopštenju navode: "Prisjetimo se božićne poslanice nekadašnjeg biskupa banjalučkog Alfreda Pihlera iz 1963. godine u kojoj između ostalog poručuje: „Upravo u ovoj zemlji su u prošlom ratu mnoga naša braća pravoslavne vjere poginula zato što su pravoslavci. Oni koji su ih ubijali imali su u džepu katolički krsni list. Zvali su se katolici , i ti hrišćani ubijali su druge ljude, takođe hrišćane zato što nisu Hrvati i katolici“. Banjalučani, koji su kroz istoriju skupo platili cijenu slobode više nikada neće dozvoliti, da budu stavljeni u istu ravan sa saradnicima ustaške Nezavisne Države Hrvatske i fašističkih saradnika koji su žarili i palili ovim prostorom u prošlom vijeku".

To biskup Komarica i njegovi istomišljenici moraju zapamtiti. Naša sloboda se zove Republika Srpska, i tako će i ostati, navedeno je u saopštenju.