latinica  ћирилица
19/05/2016 |  11:54 | Autor: TANЈUG

Hrvatska afera na prvoj strani Njujork Tajmsa

Najnovija hrvatska afera "Konsultantica", u koju je umešana supruga prvog potpredsjednika vlade Tomislava Karamarka, uzdrmala je vladu u Zagrebu, možda, najviše do sada, pa je opozicija pokrenula izjašnjavanje o nepovjerenju šefu HDZ, a ova priča se našla i na prvoj stranici uglednog američkog Njujork Tajmsa.
Tomislav Karamarko (Foto: N. REBERŠAK/NL) -
Tomislav Karamarko (Foto: N. REBERŠAK/NL)

Njujork Tajms navodi da je Komisija za odlučivanje o sprečavanju sukoba interesa pokrenula postupak o mogućem sukobu interesa u poslovnoj saradnji Karamarkove supruge Ane Karamarko i lobiste MOL-a, Јosipa Petrovića.

Objavljena je i informacija nedjeljnika Nacional, koji je razotkrio ovu aferu, a prema kojoj je Karamarkova supruga kroz tu saradnju ostvarila prihode od 60.000 evra, kao i da je ta saradnja okončana 2015.

Njujork Tajms objašnjava da je Petrović lobist MOL-a, koji je najveći dioničar hrvatske energetske kompanije Ine. Drugi najveći dioničar Ine je Republika Hrvatska, a Njujork Tajms piše kako su RH i Ina u sporu, koji rješava arbitražni sud.

Osim toga, američki list piše i o raspravama u vladajućoj koaliciji, koje se vode upravo o arbitraži, kao i to da Karamarko zagovara prekid postupka, jer bi on, navodno, mogao imati finansijske posljedice po Hrvatsku.

Piše se i o tome da je Karamarko u nekoliko navrata odbacio tvrdnje da se u spornom poslovanju tvrtke njegove supruge i lobista Petrovića radi o sukobu interesa, ali i kako su odnosi unutar vladajuće koalicije narušeni zbog političkih imenovanja, kao i plana sprovođenja reformi, prenio je portal Indeks.