latinica  ћирилица
19/05/2016 |  12:15 | Autor: SRNA

Bevanda: Vidljiv napredak u reformama

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i delegacija Međunarodnog monetarnog fonda ocijenili su danas u Sarajevu da je, nakon razgovora sa vladama Republike Srpske i Federacije BiH i vlastima BiH, vidljiv napredak u aktivnostima koje su dio Reformske agende, ali i reformama koje je zacrtao MMF u okviru svog programa.
Sarajevo- delegacija MMF - Bevanda - Foto: SRNA
Sarajevo- delegacija MMF - BevandaFoto: SRNA

Bevanda je informisao delegaciju MMF-a, koju predvodi šef Misije Nadin Ilahi, da je Savjet ministara usvojio Strategiju o upravljanju javnim dugom, te da je Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH za prošlu godinu pokazao da su mjere štednje iz prethodnih godina dale efekta u smanjenju javne potrošnje, ali da u toj oblasti ima prostora za dodatne uštede.

Na sastanku je naglašeno da je neophodno raditi na harmonizaciji zakonodavstva u bankarskom sektoru, te konkretizovati saradnju entitetskih poreskih uprava i Uprave za indirektno oporezivanje BiH da bi se spriječile poreske zloupotrebe, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Sagovornici su se saglasili da je neophodno nastaviti provođenje strukturalnih reformi na svim nivoima vlasti u BiH, kao i programe sa međunarodnim finansijskim institucijama koje daju podršku reformskim procesima, poput Svjetske banke i EU.

Sastanku je prisustvovao i rezidentni predstavnik MMF-a za BiH Francisko Parodi.

Delegacija MMF-a boravi u BiH od 10. maja da bi sa vlastima u BiH postigli dogovor o nastavku saradnje nakon isteka stendbaj aranžmana i postizanju dogovora o novom proširenom programu između BiH i MMF-a.