latinica  ћирилица
19/05/2016 |  12:47 | Autor: SRNA

Vasić: Srpska uspješna u borbi protiv sajber kriminala

Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić rekao je da stopa sajber kriminala u Srpskoj nije toliko visoka kao u razvijenom svijetu, ističući da Ministarstvo unutrašnjih poslova ima dobar tim za borbu protiv ove vrste kriminala.
Gojko Vasić - O sajber kriminalu - Foto: RTRS
Gojko Vasić - O sajber kriminaluFoto: RTRS

"Naš tim ozbiljno se uhvatio u koštac sa sajber kriminalom i ostvarili smo saradnju sa FBI i bezjednosnim strukturama evropskih zemalja. Kod nas nije bilo previše slučajeva tipičnih za ovu oblast kriminala, kao što su dječija pornografija i zloupotreba platnih kartica", rekao je Vasić u Banjaluci, nakon otvaranja radionice pod nazivom "Vrste sajber kriminala i sajber bezbjednosna rješenja".

On je podsjetio da je tim Policije Srpske bio nosilac projekta u posljednjoj velikoj akciji u koju je bilo uključeno 38 zemalja, te su na osnovu njihovih podataka otvorene istrage u tim zemljama.

Prema njegovim riječima, u Srpskoj je najveća šteta pričinjena ubacivanjem virusa koji je prenosio podatke na određene servere, te onima kojima se preusmjeravaju transakcije.

"Naša jedinica je u saradnji sa FBI i kolegama iz Velike Britanije sprovela jednu takvu akciju. Virusi su pričinili štetu od 850 miliona dolara", precizirao je Vasić.

Vasić je rekao da treba biti oprezan jer se uvijek mogu zloupotrijebiti odbačeni računari i telefoni sa određenim podacima, te naglasio da je u borbi protiv sajber kriminala veoma bitna prevencija koja se postiže edukacijom đece i odraslih, te lica na odgovornim pozicijama, da se nepažnjom ne bi ugrozili lični podaci.

On je podsjetio da je u Srpskoj u borbi protiv kriminala izmijenjen krivični zakon, formirana jedinica u okviru Uprave kriminalističke policije, te stvorene pretpostavke za prijem i obuku kadra.

Navodeći da je cilj radionice pregled najnovijih zakonodavnih i praktičnih rješenja u EU u oblasti borbe protiv sajber kriminala, kao i postupanje u slučaju sajber prijetnji, Vasić je istakao da su ovakve radionice dobrodošle jer tim iz Srpske može da uči od kolega iz inostranstva, ali i da pomogne kolegama u rješavanju ove problematike.

"I ostale agencije u BiH i na prostoru Balkana treba da pođu našim stopama, formiraju ovakve službe onako kako smo mi uradili i pokušaju da izborom kadrova postignu kvalitet koji smo mi postigli", poručio je Vasić, dodajući da je najveća prijetnja u svijetu terorizam.

Viši menadžer u Nacionalnoj kriminalističkoj agenciji Velike Britanije Ben Rasel rekao je da je sajber kriminal uvijek na međunarodnom nivou, zbog čega je veoma bitna međunarodna saradnja.

"Naše istrage uvijek uključuju istrage širom svijeta, jer je moguće da je žrtva u jednoj, a počinilac u drugoj zemlji ili je riječ o tehničkoj infrastrukturi koja obuhvata cijeli svijet", pojasnio je Rasel.

Učesnci radionice su pripadnici Policije Republike Srpske, Federalne uprave policije, Brčko distrikta, Tužilaštva BiH, Tužilaštva Republike Srpske, dok će predavanja održati eksperti iz Velike Britanije, Holadnije, Francuske i Njemačke.

Dvodnevnu radionicu organizuje MUP Srpske u saradnji sa Instrumentom Evropske komisije za tehničku pomoć i razmjenu informacija - TAIEKS.