latinica  ћирилица
19/05/2016 |  13:06 ⇒ 13:06 | Autor: SRNA

"Parlament BiH skoro potpuno isključen iz procesa evropskih integracija"

Poslanik SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović uputio je otvoreno pismo predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Denisu Zvizdiću, u kojem ga upozorava na slabosti u procesu evropskih integracija, a posebno na to da u ovaj proces nisu uključeni svi koji bi trebalo da budu uključeni.
Saša Magazinović (foto: nap.ba) -
Saša Magazinović (foto: nap.ba)

"Ne znam da li ste svjesni da je parlament skoro pa potpuno isključen iz veoma važnih procesa, da informacije dobijamo putem medija i ličnih kontakata, ali ne i zvanično. To je pogrešno i takva praksa što prije treba da bude promijenjena", istakao je Magazinović u pismu.

On je naveo da je u svim zemljama koje su prošle evropski put bilo nepisano pravilo da su predstavnici opozicije na čelu komisija za evropske integracije, a da to u BiH nije slučaj.

Magazinović naglašava da nema razloga da akademska zajednica, nevladine organizacije, mediji i mnogi drugi ne budu u većoj mjeri dio širokog pokreta okupljenog oko evropske priče u BiH, prenose federalni mediji.

"Na evropskom putu treba da ima mjesta za sve. Podsjećam Vas, da su sve parlamentarne stranke, samim tim i opozicione, potpisale zajednički dokument i tako iskazale svoje opređeljenje da budu dio pozitivnih procesa u BiH. To nam je valjda zajednički interes i cilj", navodi se u pismu.

Magazinović je pozvao Zvizdića da, kada je o evropskoj budućnosti BiH riječ, rade zajedno, jer, kako kaže, drugačije se ne može u Evropu.