latinica  ћирилица
19/05/2016 |  13:36 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

Cvijanović sa članovima Komiteta EP: Rezultati popisa jednostrana odluka (VIDEO)

Objavljivanje rezultata popisa, mehanizam koordinacije i adaptacija trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU, evropski su zahtjevi za pozitivnu aplikaciju BiH koja će biti razmatrana sredinom jula ove godine.
Zvizdić i Brok - Foto: RTRS
Zvizdić i BrokFoto: RTRS

Odluka o objavljivanju rezultata popisa stanovništva nije rezultat nikakvog sporazuma, već je rezultat nametanja i jednostranog odlučivanja, izjavila je u Sarajevu predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

"Republika Srpska je jasno iznijela svoje zamjerke", rekla je premijerka i podsjetila da je i tokom provođenja popisa bilo mnoštvo manipulacija. O tome da popis nije stvar dogovora, već jednostrane odluke Cvijanovićeva je danas upoznala i delegaciju Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta. 

Članovi Komiteta Evropskog parlamenta jutros su na sastanku sa predsjedavajućim Savjeta ministara Denisom Zvizdićem pozdravili pozitivne pomake reformi u BiH ali su ponovili uslove za pozitivnu ocjenu aplikacije BiH za punopravno članstvo u EU.

Predsjedavajući Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta, Elmar Brok, pozdravio je pomake u sprovođenju tehničkog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno tradicionalnoj trgovini i približavanje stavova za dogovor u vezi sa mehanizmom koordinacije.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić tvrdi da je dogovor o mehanizmu koordinacije u završnoj fazi.

Sastanku Broka sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH, Denisom Zvizdićem prisustvovao je i šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark.

BiH treba da nastavi sa reformskim procesom kako bi EU slanjem upitnika što skorije mogla odgovoriti na njen zahtjev za dobijanje statusa kandidata, istaknuto je na sastanku predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i delegacijue Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta. Kako je saopšteno iz Predsjedništva BiH, na sastanku je pozdravljeno finalizovanje rezultata popisa stanovništva, kao važan korak u procesu ispunjavanja uslova za punopravno članstvo BiH u EU.

Predsjednik Odbora Elmar Brok istakao je da se Evropski parlament zauzima za evropsku budućnost i stabilnost BiH.

Sastanku su u ime članova Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i Dragana Čovića prisustvovali Mira Pekić i Dejan Vanjek.

Evropski parlamentarci prethodno su u Mostaru razgovarali sa zvaničnicima o mogućnostima za održavanje lokalnih izbora u ovom gradu.

Izvor: RTRS/Srna