latinica  ћирилица
19/05/2016 |  15:09 ⇒ 20:48 | Autor: RTRS

Uređivački kolegijum RTRS-a najoštrije osuđuje izjavu Dragana Mektića (VIDEO)

"RTRS je fašisoidna televizija i trovač javnog prostora", izjavio je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara, Dragan Mektić, na hitnoj konferenciji za novinare koju je sazvao zbog izvještavanja o, kako je rekao, njegovom privatnom životu.
RTRS - RTV dom - Foto: RTRS
RTRS - RTV domFoto: RTRS

Mektić je rekao da RTRS plasira neistine iza kojih stoji ekspert za bezbjednost, DŽevad Galijašević i daje prostor svima koji će pričati neistine protiv njega i to sve po nalogu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Izvještavanje o diplomi Više upravne škole, a za koju je Mektić tvrdio da je diploma Pravnog fakulteta, ministar bezbjednosti BiH, nazvao je nejverovatnim nesitinama koje širi RTRS. Mektić međutim nije komentarisao činjenicu da ga Zagrebački pravni fakultet nema na spisku svojih diplomaca, već je televiziju optužio za kontinuirane napade na njega.

Za navode koje je iznio ekspert za bezbjednost DŽevad Galijašević, a koje je prenio RTRS, o povezanosti Mektića sa hrvatskim obavještajnim službama i njegovom mogućem, hrvatskom porijeklu, Mektić je rekao da su nacionalistički i fašisitički i da će zatražiti od RAK-a da reaguje.

Nejasno je kako je ministar mislio da neko treba tolerisati činjenicu da je on Hrvat, ako zaista jeste, jer je Mektić u svom širenju međuetničke ljubavi, čini se, zaboravio da je on izabran kao srpski predstavnik u institucijama BiH?!.. Nejasno je i kako bi neko trebao da ignoriše činjenicu da nema diplomu, a da obavlja najodgovorniju bezbjednosnu funkciju u Bosni i Hercegovini? Nejasno, jer je Mektić nakon konferencije, pobjegao od novinara.

Mektić je isto učinio i kada ga je nakon presa pozvao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, i to na Mektićev zahtjev, jer je ministar u svom govoru pozvao, da kako je rekao, zaustavi laži o njemu.

DŽevad Galijašević navodi da ga privatno ne interesuje ni Mektićeva diploma, ni njegovi roditelji. Činjenice da je rođen u jednom hrvatskom selu i da ima falsifikovanu diplomu su podaci relevantni za njegovu funkciju, izuzetno važnu za bezbjedneost BiH.

Uređivački kolegijum RTRS, najoštrije je osudio izjavu ministra Mektića, navodeći da Televizija nikada nije ulazila u ničiji privatni život, pa ni Mektićev. Novinari RTRS isključivo su istraživali istinistost navoda o njegovoj stručnoj spremi i utvrdili da su podaci objavljeni na sajtu Ministarstva netačni. Ako Mektić smatra da je RTRS postupio neprofesionalno, Kolegijum ga poziva da se obrati RAK-u. S druge strane, poziva Savjet ministara, SDS i sva novinarska udruženja da osude istup Dragana Mektića.