latinica  ћирилица
19/05/2016 |  16:02 | Autor: RTS

Pravosnažna odluka suda - radikali ne idu u Hag

Tročlano vijeće Odjeljenja za ratne zločine u Višem sudu potvrdilo rješenje kojim je utvrđeno da nisu ispunjeni uslovi da se troje funkcionera Srpske radikalne stranke izruči Haškom tribunalu.
Haški tribunal (Foto: Wikimedia Commons) -
Haški tribunal (Foto: Wikimedia Commons)

Prema Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom, odluka veća je pravosnažna i izvršna i na nju nije moguće ulagati vanredne pravne lijekove i ne možže se tražžiti odlaganje izvrššenja, saopštio je Viši sud.

Veće je potvrdilo rješenje sudije za prethodni postupak kojim je utvrđeno da nije ispunjena nijedna od kumultivnih pretpostavki predviđenih Zakonom o saradnji sa Haškim tribunalom, a to je da se radi o krivičnim djelima iz članova 2,3,4 i 5 Statuta tribunala - najteži ratni zločini, genocid i zločine protiv čovječnosti, dok se radikali terete za nepoštovanje suda.

Haški tribunal je u januaru 2015. godine izdao nalog za hapšenje i izručenje okrivljenih Petra Јojića, Vjerice Radeta i Јove Ostojića, zbog suđenja povodom optužbi da su uticali na svjedoke u postupku protiv Vojislava Šešelja koji je u međuvremenu oslobođen optužbi prvostepenom presudom tog Tribunala.

Haško tužilaštvo je optužilo Radetu, Јojića i Ostojića da su vršili pritisak na dvojicu svjedoka tužžilašštva da svjedoče u korist Šešelja, nudeći im protivusluge.

Lider SRS-a Vojislav Šešelj je u martu prvostepenom presudom Tribunala u Hagu oslobođen svih optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i za proterivanje Hrvata iz Vojvodine.

Tužilaštvo Haškog tribunala je najavilo žalbu na tu presudu kojom će tražiti od Žalbenog vijeća da preinači presudu i Šešelja proglasi krivim ili da presudu ukine u cjelosti i naloži ponavljanje suđenja.