latinica  ћирилица
19/05/2016 |  16:06 ⇒ 16:07 | Autor: Večernje novosti

Vuku Јeremiću prijeti veto Britanije?

Vuk Јeremić, ali ni ostali kandidati iz istočne Evrope za novog generalnog sekretara UN nisu po mjeri Velike Britanije, ako je suditi po izjavama neimenovanih diplomata koje je prenio američki portal "Politiko".
Vuk Јeremić - Foto: AP
Vuk ЈeremićFoto: AP

Ambasador Velike Britanije pri UN, Metju Rajkroft, rekao je privatno na sastanku EU ambasadora krajem aprila da, ako su vlade istočne Evrope ozbiljne u namjeri da obezbijede postavljenje jednog od svojih, onda će morati da nominuju neke nove kandidate - prenio je "Politiko", pozivajući se na dvoje neimenovanih diplomata iz delegacija EU, koji su bili prisutni.

S obzirom na to da je Britanija članica petorke koja u Savjetu bezbjednosti ima pravo veta, njen otpor bi mogao da "ubije šanse" kandidata da naslijede Ban Ki Muna, piše "Politiko". Prenoseći utiske više diplomata koji su zahtijevali anonimnost, navodi se i da su Helen Klark (Novi Zeland) i Antonio Gutereš (Portugal) nadmašili sedmoro istočnoevropskih kandidata na javnoj debati u Generalnoj skupštini UN prošlog mjeseca.

Mogens Liketoft, predsjednik GS UN, inače, zakazao je drugi krug rasprave za nove kandidate, za 7. jun. Prema očekivanjima, u narednim nedjeljama u ovaj okršaj mogla bi da se uključi argentinska ministarka spoljnih poslova Suzana Malkora, a nagađa se i da bi iz istočne Evrope to mogao da bude slovački šef diplomatije Miroslav Lajčak.