latinica  ћирилица
19/05/2016 |  17:21 ⇒ 17:25 | Autor: SRNA

Ministarstvo poljoprivrede i Svjetska banka: Za navodnjavanje 24 miliona dolara

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Svjetske banke razgovarali su danas o drugoj fazi projekta navodnjavanja i pripremi tehničke dokumentacije za izgradnju sistema za navodnjavanje u Bratuncu, Ljubinju, Maglajanima i Lijevče polju.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Sistemi za navodnjavanje u Bratuncu bili bi izgrađeni za malinjake, u Ljubinju za višnje i povrtarsku proizvodnju, a u Maglajanima za sjemensku proizvodnju i ogledno polje.

Razgovarano je o izgradnji spojnog kanala Vrbas-Osorna u dužini od devet kilometara, čime bi bili stvoreni preduslovi za navodnjavanje Lijevče polja, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Na sastanku je razgovarano i o pripremi projekta za razvoj navodnjavanja na području Potkozarja u opštini Gradiška na površini od 2.000 hektara.

U prvoj fazi projekta izgrađena su dva sistema za navodnjavanje pod pritiskom u Novom Selu na 622 hektara, područje grada Bijeljina, te u Gojkovu i Stakića polju na 202 hektara, na području opštine Pelagićevo.

Projekat navodnjavanja, ukupne vrijednosti 24 miliona dolara, podrazumijeva rehabilitaciju i modernizaciju postojećih sistema za navodnjavanje, te izgradnju novih sistema i jačanje institucionalnih kapaciteta u javnom i privatnom sektoru da bi bila obezbijeđena održivost i efikasno korištenje izgrađenih sistema.

Od ukupne vrijednosti projekta, 85 odsto finansira se iz kredita Svjetske banke, a minimalno 15 odsto obezbijediće Vlada Republike Srpske, korisnici i lokalne zajednice.

Projekat realizuje Ministarstvo u saradnji sa Svjetskom bankom.