latinica  ћирилица
19/05/2016 |  18:35 | Autor: SRNA

Radnici "Krivaja-Mobel" odblokirali magistralni put Zenica-Žepče

Radnici preduzeća "Krivaja-Mobel" odblokirali su magistralni put Zenica-Žepče u mjestu Želeća poslije šestočasovne obustave saobraćaja, a današnji protest obilježio je i incident kada je jedan automobil pokušao da prođe kroz okupljene i tom prilikom udario dvojicu ljudi.
Radnici "Krivaja-Mobel" - Foto: klix.ba
Radnici "Krivaja-Mobel"Foto: klix.ba

Magistralni put u Želeći blokiralo je oko 250 radnika "Krivaje-Mobel", a razišli su se poslije obećanja da će Vlada Zeničko-dobojskog kantona učiniti sve što je u njenoj mogućnosti da budu ispunjeni njihovi zahtjevi.

Radnici su danas tražili raskid kolektivnog ugovora, hitan stečaj preduzeća "Krivaja-Mobel" i mogućnost da se radnici prijave na biro za zapošljavanje.

Kantonalni premijer Miralem Galijašević obećao im je da će iskoristiti svoj autoritet, ali i Vlade da njihovi zahtjevi što prije budu ispunjeni jer je ekonomska šteta koja se nanosi blokadom saobraćajnice puno veća od onoga što traže radnici.

Ubrzo potom predstavnici Sindikata radnika "Krivaje-Mobel" dogovorili su da će nadležnima dati rok do naredne srijede nakon čega će u 9.00 časova ujutro održati zbor i ponovo blokirati magistralni put ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

Oko 14.00 časova zabilježen je incident kada je vozač automobila "pasat" pokušao proći kroz grupu ljudi i tom prilikom udario dvojicu radnika.

Vozač, koji se kretao iz pravca Zenice prema Žepču, na prvom punktu odbio je da stane, pa su ga radnici gađali raznim predmetima. On je vozio kroz okupljene koji su se na vrijeme uspjeli skloniti sa puta, ali je dvojicu radnika udario retrovizorom.

Na posljednjem punktu su ga zaustavili policijski službenici koji su preuzeli zakonom predviđene mjere i radnje.