latinica  ћирилица
19/05/2016 |  18:43 | Autor: TANЈUG

Antraks u slovenačkom parlamentu?

U zgradi slovenačkog parlamenta danas se iz otvorenog pisma naslovljenog na predsjednika parlamenta Milana Brgleza prosuo sumnjivi bijeli prah, o čemu su zaposleni odmah obavijestili policiju. Prema predviđenoj proceduri preduzete su mjere kao da se radi o antraksu.

Nakon što je o incidentu obaviještena nešto poslije 13 časova, policija je u saradnji sa drugim službama privremeno izolovala osobe koje su bile u kontaktu sa nepoznatom materijom i okolinu zgrade, a pismo sa prahom je poslato na analizu na Veterinarski fakultet u Ljubljani, prenijela je agencija Hina.

Pretpostavlja se da će rezultati analize biti poznati već popodne.

Posljednji takav slučaj se dogodio krajem aprila prošle godine, kad su slične pošiljke istovremeno dobili u kancelariji predsjednika Boruta Pahora, u parlamentu i više vladinih ministarstava, u nekoliko opština i u kabinetu ljubljanskog gradonačelnika Zorana Јankovića.

Kasnije se pokazalo da se radilo ili o neslanoj šali ili testiranju bezbjednosnih mehanizama predviđenih za vanredne situacije.

Predsjednik parlamenta Milan Brglez, član stranke premijera Mira Cerara i njegov bliski saradnik, bio je početkom nedjelje izložen oštrim kritikama opozicije i zahtjevima da podnese ostavku jer nije dopustio referendum, što je opozicija nazvala protivustavnim djelovanjem.

Brglez je, međutim, prilikom glasanja o poverenju dobio većinu glasova jer ga je koaliciona vlast zaštitila.