latinica  ћирилица
19/05/2016 |  19:11 ⇒ 19:16 | Autor: SRNA

BiH- O iskustvima Poljske u priključenju EU

Tokom susreta članova Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i predstavnika Komisije za EU Predstavničkog doma parlamenta Poljske u Varšavi istaknuto je da je BiH vrlo zainteresovana da od Poljske sazna što više o njenim dobrim, ali i lošim iskustvima koje je stekla u procesu priključenja Uniji i kao njena članica.

Istovremeno, kako su u razgovoru istakli članovi rukovodstva parlamenta BiH, u BiH postoji politički konsenzus i spremnost za sprovođenje reformi u ritmu koji se ne smije obazirati na stav zemalja EU da se naredno proširenje članstva desi za najmanje pet godina, saopšteno je iz parlamenta BiH.

"Složenost i zamke evropskog puta danas su posebno ilustrovane kroz prezentaciju pretpristupnog pregovaranja Poljske u oblasti poljoprivredne proizvodnje. Zbog, kako se moglo čuti, grešaka koje su tada načinjene više od decenije koliko je Poljska članica EU, prisutan je nesrazmjer u podsticajima za poljske proizvođače u odnosu na neke zemlje - starije članice EU što će osjećati generacije poljoprivrednika", navodi se u saopštenju.

Članovi Komisije za EU danas su više govorili i o iskustvima u procesu nadmetanja koja nisu rijetkost među zemljama EU kada je posrijedi očuvanje kvaliteta domaće robe, trgovine unutar EU ili prema trećim zemljama.

To su sve iskustva sa kojima bi zemlje poput BiH koje teže priključenju EU trebale biti podrobnije upoznate, a Poljska je, kako je danas istaknuto, voljna da nam ih prezentuje.

Kao moguće modele razmjene iskustava članovi Komisije za EU predložili su i multilateralna povezivanja, ali i u direktnu komunikaciju sa Parlamentarnom skupštinom BiH i njenim radnim tijelima, sa Direkcijom za evropske integracije, kao i drugim zainteresovanim zakonodavnim i izvršnim organima BiH.

Domaćini su se posebno interesovali i za turističke potencijale BiH kao jednu od oblasti u kojoj BiH i Poljska mogu učiniti velike korake.

"Razgovarano je i o energetskim potencijalima koji su u BiH u velikoj mjeri potpuno otvoreni za snažnija ulaganja i interesno povezivanje privrednika dvije prijateljske zemlje", dodaje se u saopštenju.