latinica  ћирилица
19/05/2016 |  19:45 ⇒ 20/05/2016 | 15:48 | Autor: RTRS

Cvijanović: Ako ima dobre volje, mehanizam koordinacije biće riješen (VIDEO)

Reformska agenda bila je u centru pažnje razgovora koje je danas u Sarajevu vodila delegacija Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta sa entitetskim premijerima i predsjedavajućim Savjeta ministara. Uz popis stanovništva, akcenat je bio na adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i mehanizmu koordincije.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Kada je riječ o usaglašavanju mehanizma koordinacije još se nije došlo do kraja, a problem se može lako riješiti ako ima dobre volje, poručila je premijerka Srpske.

- Očekujem da ćemo doći do kraja u narednom periodu, očekujem više sluha od svih da se postigne dogovor koji odražava ustavne nadležnosti svakog nivoa vlasti, bez toga nema kretanja dalje, ne možemo da glumimo, moramo da prepoznamo šta nam je to ustav dao od nadležnosti i koji su nam iz svega toga proistekli zadaci evropski, istakla je Željka Cvijanović predsjednica Vlade Republike Srpske.

Pozitivine pomake u vezi sa usaglašavanjem mehanizma koordinacije pozdravili su evropski parlamentarci.

- Mehanizam kao takav izuzetno vam je potreban u cijelom procesu evropskih integracija, kaže Elmar Brok, predsjedavajući Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta.

O aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji, ali i planovima, premijerka Srpske u Istočnom Sarajevu, razgovarala je sa ruskim ambasadorom u BiH.

- Sad radimo na mogućnostima povećanja isporuka poljoprivrednih proizvoda iz RS u Rusiju, krajem ovog i početkom narednog mjeseca ponovo dolazi delegacija Sankt Peterburga, razmatraćemo sporazum o saradnji, istakao je Petar Ivancov,  ruski ambasador u BiH.

Ivancov je istakao da na međunarodnom forumu u Sankt Peterburgu očekuju predstavnike Srpske i da ima dosta zajedničkih projekata koji odgovaraju interesima obje strane.