latinica  ћирилица
20/05/2016 |  08:43 | Autor: Politika

Tri svjetske sile, jedan odnos prema NVO

Zašto zemlje poput Izraela, Kine i Rusije kopiraju američke zakone za nadzor grupa i pojedinaca koji se finansiraju iz inostranstva.
Ruska Duma -
Ruska Duma

U Kini i Izraelu uskoro će početi da važe novi zakoni o registraciji nevladinih organizacija koje se finansiraju stranim donacijama.

Tako će se ove dvije zemlje pridružiti Rusiji, koja je isti korak napravila još prije četiri godine, kada je Duma usvojila zakon koji je propisao registraciju NVO koje se finansiraju iz inostranstva, a bave se "političkim aktivnostima".

Promotivni materijal ovih udruženja objavljuje se uz upozorenje da je autor "strani agent", a takve organizacije moraju da dostavljaju detaljne izvještaje o radu.

Uvođenje novih pravila u ruskom civilnom društvu propraćeno je burnim negodovanjem Zapada i protestima predstavnika velikih fondacija, koji izgleda nisu znali da su zakoni o registraciji stranih NVO nastali po ugledu na američki zakon (FARA) usvojen davne 1938. godine koji je i danas na snazi.

Ovaj pravni akt iziskuje da “agenti koji predstavljaju interese stranih sila“ u ma kakvom političkom ili kvazipolitičkom svojstvu, moraju da saopšte sve o svojim vezama sa tim stranim silama, odnosno da pruže “sve podatke o tim aktivnostima i finansijama“ kako bi vlada i američki narod “mogli da procjene izjave i aktivnosti takvih ljudi“.

To procjenjivanje u ime američkog naroda obavlja Kontraobavještajna sekcija u Odjeljenju za nacionalnu bezbjednost američkog ministarstva pravde.

Kontroliše se svaka lobistička firma, pa i svaki bivši ambasador SAD kog stranci angažuju da zastupa njihove interese, makar se taj angažman svodio na to da posreduje da strani državnik kom “pomaže“ objavi komentar u nekom američkom listu.