latinica  ћирилица
20/05/2016 |  09:18 | Autor: SRNA

Zvizdić: BiH će ubrzo imati usaglašen tekst mehanizma koordinacije

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić smatra da će BiH ubrzo imati usaglašen tekst mehanizma koordinacije procesa evropskih integracija i da će BiH etapu do dobijanja kandidatskog statusa ostvariti u predviđenim rokovima.
Denis Zvizdić - Foto: RTRS
Denis ZvizdićFoto: RTRS

Govoreći o sastancima sa najvišim evropskim zvaničnicima u Briselu i Strazburu, Zvizdić je rekao da je od njih dobio jasnu i nedvosmislenu podršku za evropski put BiH.

Prema njegovim riječima, zainteresovanost evropskih zvaničnika za detalje, sadržaj i ciljeve aktuelnih procesa i reformi koje se sprovode u BiH, pokazuje da se BiH nalazi na mapi interesa svih nadležnih institucija EU.

"Naravno, svi bi željeli da su procesi dinamičniji. Previše je bezrazložnih opstrukcija koje znatno usporavaju ili dodatno komplikuju ionako komplikovane odnose na relaciji različitih nivoa vlasti, ali još uvijek imamo dobro `prolazno vrijeme`", rekao je Zvizdić za "Oslobođenje".

On se nada da će u BiH biti dovoljno mudrosti, hrabrosti i spremnosti za dogovor, kako bi bile ispunjene sve obaveze i ostvaren ključni cilj ove faze integracije – uspješna finalizacija upitnika i dobijanje kandidatskog statusa.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH konstatovao je da BiH na putu ka EU čekaju teške i vjerovatno bolne reforme koje će zauzvrat donijeti uređen politički, socijalni, ekonomski, zdravstveni i obrazovni sistem.

On je ocijenio da dvogodišnji izborni ciklusi u BiH znatno smanjuju reformski kapacitet izvršnih organa na svim nivoima vlasti.