latinica  ћирилица
20/05/2016 |  10:14 | Autor: SRNA

Popis donosi fiktivnu sliku o broju stanovnika

Utvrđenim programom obrade podataka prekršena je odredba Zakona o popisu koja definiše ko ulazi u stalne stanovnike BiH i njegovom primjenom fiktivno će biti povećan broj stanovnika i u stalno stanovništvo uvršteno 10 odsto ljudi koji uopšte ne žive u BiH, odnosno njih 190.000, rekao je zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Miljan Popić.
Popis - Foto: RTRS
PopisFoto: RTRS

"Postavlja se pitanje kome su potrebni lažni podaci i u koje svrhe, jer se u statističke ne mogu kvalitetno koristiti", rekao je Popić, navodeći da će se dobiti netačni i nezakoniti podaci koji neće koristiti, niti biti referentni, ni za redovna planiranja unutar BiH, niti za evropske integracije.

On ukazuje da program koji je donesen nije usaglašen ni između statističkih institucija, niti u Centralnom popisnom birou, kao ni u okviru Agencije za statistiku BiH.

"Nije prihvaćen nijedan zahtjev, prijedlog ili sugestija predstavnika Republike Srpske. Meni su neprihvatljivi podaci koji u kvalitativnom i kvantitativnom smislu ne daju tačnu sliku, a do kojih će doći suprotno Zakonu o popisu", rekao je Popić za "Glas Srpske".

Prema njegovim riječima, ostaje dilema zašto Agencija nije iskoristila sve raspoložive mehanizme da stručno i profesionalno obavi svoj posao, a zabrinjavajuće je i što je tim Međunarodne posmatračke operacije odustao od preporuka bez jasne argumentacije.

"Međunarodni `eksperti` potvrdili su tačnost i opravdanost stavova Zavoda za statistiku Republike Srpske u vezi sa utvrđivanjem rezidenata, ali su kasnije potpuno zanemarili svoje ranije iznesene stavove", kaže Popić.

Prema njegovim riječima, to što jedna od tri statističke institucije u BiH nije dala saglasnost za ovakav pristup jasno pokazuje da se podacima neće vjerovati ni unutar statističkih institucija, niti u široj javnosti.

Popić je izrazio zadovoljstvo što su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ostali zvaničnici iz Srpske sa nivoa BiH jedinstveni u stavu da lažni podaci nisu potrebni i da politika nije trebalo da se miješa u pitanje struke.

"Politički predstavnici drugih naroda konstantno su vršili pritiske na statističke institucije. Time je struka pala na koljena pred politikom", zaključio je Popić.