latinica  ћирилица
20/05/2016 |  10:44 | Autor: TANЈUG

Đenero: Raspuštanje Sabora i izbori ne bi riješili probleme u Hrvatskoj

Malo je vejrovatno da bi se problem neefikasne i interno zavađene hrvatske vlasti riješio raspuštanjem Sabora i raspisivanjem vanrednih parlamentarnih izbora, smatra politički analitičar Davor Đenero, koji, međutim, kaže da stvari u toj državi, ipak, ne stoje dobro.

U autorskom tekstu za Aldžaziru Balkan, Đenero konstatuje činjenicu da je Hrvatska potonula u duboke međusobne sukobe, da se njeno društvo podjelilo, i da se suprotstavljene strane međusobno optužuju kao nedemokratske.

Konstatuje, takođe, da ni više od pola godine nakon izbora, odnosno više od stotinu dana nakon formalnog izglasavanja povjerenja premijeru i kabinetu, vlada u širem smislu još nije sasvim uspostavljena, a da koalicioni partneri ostavljaju utisak kao da su tako posvađani da je raspad parlamentarne većine samo pitanje vremena,.

Otvaranje afere "Konsultantica", u koju je umješana supruga prvog potpredsjednika vlade Tomislava Karamarka, imaće, po njegovom mišljenju, dvije posljedice.

"Sada se niko u vladi neće usuditi da pokuša da sa MOL-om postigne racionalan dogovor o strategiji upravljanja INA-om, što znači da će ta kompanija i dalje propadati. Iako ni Komisija za utvrđivanje sukoba interesa neće utvrditi da je Karamarko bio u sukobu interesa, a ni dalji potezi koje najavljuje SDP, već je uložena interpelacija protiv Karamarka, dakle, to je pokušaj njegovog opoziva iz vlade, a nakon toga slijedi zahtjev za osnivanje Istražne komisije u Saboru neće rezultirati Karamarkovim padom, ali će u narednim mjesecima on biti primoran da se brani da se bavi sa samim sobom", rekao je Đenero.

Ovaj politički analitičar kaže da su afere s prizvukom korupcije takve da se optuženi nikad ne može odbraniti od njih, što znači da će ti procesi kumulativno ostaviti golemu štetu.

Vlada, tvrdi Đenero, ima stabilnu većinu i nema opasnosti da bi se ona u narednom razdoblju mogla raspasti.

"Nemoguće je, naravno, danas ocijeniti šta će se događati početkom iduće godine. Naime, u maju iduće godine u Hrvatskoj se održavaju lokalni izbori i moguće je da će radi zauzimanja predizbornih pozicija doći do nepovratnog sukoba između Mosta i HDZ-a, koji su rivali u brojnim sredinama, a već se pokazalo da zastupnici Mosta nisu sposobni razlučiti svoje "lokalne" i "nacionalne" interese", naveo je.

Međutim, primećuje, da ovakva atmosfera napetosti, sve veće međusobno nepovjerenje partnera u vladajućoj koaliciji, odsutnost zajedničkog motiva za uspjeh te slabljenje uticaja koalicionih stranaka i njihovih lidera u javnosti stvaraće atmosferu u kojoj će se društveni konflikti i netrpeljivost samo zaoštravati, a vlada neće biti sposobna da sprovodi ozbiljne reforme.

Dakle, vući će poteze koji izazivaju visoku socijalnu cijenu i moguće ih je sprovesti samo onda ako vlada uživa podršku javnosti, smatra Đenero.

"Hrvatska se tako zakopava u međusobne sukobe i zapada u krizu. Tragično je što nema jednostavnog izlaza iz ovakve situacije. Rješenje problema neefikasne javne vlasti u sadašnjim okolnostima ne bi donijelo ni prekomponovanje parlamentarne većine, a malo je vjerovatno da bi se ono postiglo raspuštanjem sadašnjeg saziva Sabora i raspisivanjem novih izbora", naveo je Đenero.