latinica  ћирилица
20/05/2016 |  10:52 ⇒ 11:59 | Autor: Index.hr

Njujork tajms: Izbore u Austriji dobija desnica, ovo je kraj moderne Evrope

Austrija je jedan korak od toga da postane prva zemlja Evropske unije u kojoj će predsjednik biti pripadnik krajnje desnice, što je posljedica sve većeg nezadovoljstva političkim establišmentom i migrantskom krizom.

Austrijanci će u nedjelju izaći na drugi krug predsjedničkih izbora. U prvom je kandidat protivislamske i evroskeptične Slobodarske stranke Norbert Hofer osvojio 35 odsto glasova.

Njegov protivkandidat Aleksander van der Belen, nezavisni kandidat s podrškom Zelenih, u drugi je krug ušao s 21 odsto glasova.

Obojica su glatko pobijedila kandidate socijaldemokrata i narodnjaka, dominantnih stranaka na austrijskoj političkoj pozornici.

To je odmah izazvalo potres među vladajućim socijaldemokratima pa je donedavni kancelar Verner Fayman prisiljen na ostavku. Naslijedio ga je šef Austrijskih željeznica Kristian Kern.

Austrijski predsjednik ima ceremonijalnu ulogu, ali u teoriji može raspustiti vladu i izazvati političku krizu u zemlji. Takođe je i vrhovni komandant austrijskih oružanih snaga.

Njujork tajms ove izbore vidi više kao odraz stanja u Evropi te, s tom premisom, zaključuje kako bi isti mogli imati dalekosežne posljedice.

"Zapadni će se svijet u ponedjeljak možda probuditi s viješću da je neka evropska zemlja, prvi put od poraza nacizma, demokratski izabrala kandidata krajnje desnice da vodi državu", stoji u uvodu teksta Sylvie Kaufman.

List upozorava da nakon austrijskih izbora slijedi glasanje Britanaca o ostanku u EU, a za godinu dana i predsjednički izbori u Francuskoj u kojima bi pobjedu, ako je vjerovati trenutnim anketama, trebala odnijeti Marin Le Pen, koja takođe pripada krajnje desnom političkom spektru. U međuvremenu, nije nemoguće da Donald Trump zasjedne u Bijelu kuću.