latinica  ћирилица
20/05/2016 |  13:07 | Autor: SRNA

Dodik: Od iduće godine u svim školama čas posvećen banjalučkim bebama

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će sljedeće godine na dan kada je umrla prva od 12 banjalučkih beba u svim školama u Srpskoj jedan školski čas biti posvećen tom stradanju.
Sjećanje na stradanje dvanaest banjalučkih beba - Foto: RTRS
Sjećanje na stradanje dvanaest banjalučkih bebaFoto: RTRS

"Dogovorio sam se sa predsjednikom Vlade Srpske Željkom Cvijanović da sljedeće godine na današnji dan u svim srednjim i osnovnim školama naše Republike jedan školski čas bude posvećen životima i stradanjima tih dana. Kao društvo imamo tu odgovornost", rekao je Dodik na obilježavanju 24 godine od smrti 12 banjalučkih beba.

On je naglasio da se sjećanju na ovaj događaj mora pristupiti na posebno osjetljiv način, da to ne bude samo dan okupljanja pred spomenikom, već da mlade generacije saznaju o strašnim danima za cijeli jedan narod.

"Nametnuta stradanja mogu se objasniti samo jednim - postojala je sila koja je bila jaka. Naše pravo na život i slobodu nije bilo dio univerzalnih prava o kome oni najčešće pričaju tamo u UN. Očigledno to nije važilo za nas", naveo je Dodik.

On je rekao da se "ubistvo i stradanje" 12 beba ne može oprostiti, ma koliko hrišćanski bilo opraštanje. Dodik je rekao i da ne može da razumije kako je moguće da neko nije dao dozvolu za samo jedan prelet.

Dodik kaže da neki iz generacije ljudi koja je odlučivala u vrijeme stradanja 12 beba neće odgovarati za ovaj zločin jer polako napuštaju svijet.

"Vjerovatno će neko kada prođu naše generacije za nekoliko desetina godina to staviti u fokus i kazniti one koji su već na drugom svijetu. To nije pravda, već, možda, tek mala satisfakcija za čitav naš narod. Ali, nepravda", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, narod se okuplja pred spomenikom "Život" da bi se podsjetio na tragediju stradanja 12 beba, od čije su smrti prošle 24 godine, i podsjetio na vrijeme kada su mnogi bili arogantni i odlučili da srpski narod stave sa druge strane istorije.

Predsjednik Srpske rekao je da je za majke beba to cijeli život, a za srpski narod izuzetno tužan dan, jer bi danas te bebe bili mladići i đevojke koji bi se uključili u društveni život.

Na spomenik "Život" vijence su, uz majke beba, položili i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, delegacija Narodne skupštine, zatim Vlade Srpske, predvođena premijerom Željkom Cvijanović. Poštu je odala i Diana Čekić kao izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, te delegacije udruženja koja okupljaju boračke organizacije. U ime Srbije vijenac je položio generalni konzul u Banjaluci Vladimir Nikolić, kao i predstavnici banjalučke kancelarije Misije OEBS-a.

U okviru obilježavanja smrti 12 banjalučkih beba usljed nedostatka kiseonika u bolnici prije polaganje vijenaca na spomeniku "Život", služen je parastos i položeno cvijeće na grobnici gđe su bebe sahranjene na Novom groblju.

U proljeće 1992. godine, do proboja koridora, banjalučka regija je u okruženju muslimansko-hrvatskih snaga. Uprkos brojnim apelima raznim međunarodnim organizacijama nije data dozvola za prelet aviona sa neophodnim kiseonikom.

Prva beba umrla je 22. maja 1992. godine.

Trinaesta beba umrla je 13 godina kasnije, a četrnaesta beba je preživjela i danas snosi teške fizičke i mentalne posljedice.