latinica  ћирилица
20/05/2016 |  13:08 | Autor: sputniknews.com

Putin: Vrhunac ekonomske krize prošao

Može se smatrati da je vrhunac krize u ruskoj ekonomiji prošao 2015. godine, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa predstavnicima poslovnog foruma lidera samita Rusija-ASEAN.

“Nizak nivo nezaposlenosti - manji od 6 odsto, umjerena visina spoljnog duga, jedna od najnižih, i suficit trgovinskog bilansa 60 milijardi dolara u 2015. godini. Akcije Centralne Banke Rusije za uvođenje fleksibilnog kursa rublje omogućile su da se ekonomija adaptira i očuva visoki nivo zlatnih rezervi, koje su 1. maja iznosile 391,5 milijardi dolara. Rezultat je i to priznaju eksperti - da se vrhunac krize može se smatrati prošlim“, rekao je ruski predsjednik Rusije Vladimir Putin.

U budućnosti je, prema njegovim riječima, moguće osnivanje zone slobodne trgovine između Evroazijske ekonomske unije i Udruženja zemalja jugoistočne Azije.

Putin je drugog dana održavanja samita rekao da trgovinska i investicijska saradnja Rusije i članica ASEAN-a zaostaje za svojim potencijalima, kao i da je Rusija spremna da ispuni zahtjeve članica ASEAN-a vezano za isporuke energenata i da izgradi nuklearne elektrane u zemljama tog regiona.

“Interakcija u energetskom sektoru bi mogla biti podignuta na novi nivo. Države ASEAN-a su suočene sa rastućom tražnjom za ugljovodonicima i električnom energijom. Rusija je spremna da, na dugoročnom nivou pokrije rastuću tražnju, isporučujući energiju i nudeći projekte izgradnje nuklearnih elektrana nove generacije“, izjavio je ruski predsjednik.